«Εκρινα συνολικές συμπεριφορές»

«Εκρινα συνολικές συμπεριφορές»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποτελεί δική μου απόφαση, χωρίς να έχει επιρροή κανείς». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να θέσει τέλος στον κύκλο εσωστρέφειας που άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τον αποκλεισμό, κυρίως του Σάββα Τσιτουρίδη, από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και, ταυτόχρονα, να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τις επιλογές του που, όπως επισήμανε, έγιναν «με κριτήριο το τι είναι καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία».

Ενα 24ωρο μετά τη σφοδρή αντίδραση του Σ. Τσιτουρίδη, που έκανε λόγο για «εκλεκτούς της διαπλοκής που κάνουν κουμάντο σε Ρηγίλλης και Μαξίμου» ο κ. Καραμανλής, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι κατέληξε στην απόφασή του, «μία βαριά απόφαση, με κριτήριο τις συνολικές πολιτικές συμπεριφορές και διαδρομές». Ταυτόχρονα, αρνήθηκε ότι ο αποκλεισμός ενέχει υπόνοιες «ποινικών ευθυνών», σημειώνοντας ότι «αν είχα να απευθύνω κατηγορία άλλου τύπου θα το είχα κάνει, επαναλαμβάνω έκρινα, ζύγισα και αποφάσισα βάσει συνολικών πολιτικών διαδρομών… υπάρχει μία απόφαση που ελήφθη με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο, προχωράμε, πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για την παράταξη».

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού εκρίθη απαραίτητη, καθώς εδώ και ένα 24ωρο, μετά τις υπαινικτικές αναφορές Τσιτουρίδη, φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Λούλη να βρίσκονται πίσω από τον αποκλεισμό του πρώην υπουργού.

Μάλιστα, νωρίς το μεσημέρι χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε προχωρήσει σε δήλωση διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή του. «Επειδή διαβάζω και ακούω αδιανόητα πράγματα σήμερα, έχω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανένα νομό – ούτε καν στο νομό Λαρίσης. Επισημαίνω επίσης ότι πολιτεύομαι 35 χρόνια και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ότι θα είχα τη μικροψυχία που μου αποδίδουν για κάποιο συνάδελφο, επειδή είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη δική μου για ένα πολιτικό θέμα».

Σε συνομιλητές του, ο κ. Σουφλιάς σημείωνε χθες πως «δεν ασχολήθηκα, δεν αποφάσισα εγώ», εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξη αλλά και την οργή του για την πολεμική που δέχεται τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όσο και για την απόφαση του πρωθυπουργού, την οποία και ο ίδιος υποστήριξε, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σε παράλληλο χρόνο, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του επιβεβαίωνε ότι ο αποκλεισμός του κ. Τσιτουρίδη ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων στις οποίες προέβη με αφορμή την πρόωρη προκήρυξη εκλογών, βάλλοντας κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και, εμμέσως πλην σαφώς, κατά του ίδιου του κ. Καραμανλή, τον οποίο εμφάνιζε να μην αποφασίζει αυτόνομα. Ο κ. Τσιτουρίδης είχε δηλώσει ότι εκλογές εισηγούνται όσοι δεν ακούν καλά τη φωνή της κοινωνίας, «φωτογραφίζοντας» το πρόβλημα ακοής του Γ. Σουφλιά, ενώ σε άλλη δήλωσή του εκτιμούσε πως «πρόωρες εκλογές εισηγούνται στον πρωθυπουργό όσοι θέλουν να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα αυτόν και την παράταξη». Χθες, ο κ. Κουμουτσάκος ναι μεν απέδωσε στη φόρτιση της στιγμής όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Τσιτουρίδης, προσέθεσε ωστόσο, σαφώς πως «σε κάθε περίπτωση αυτά τα οποία ειπώθηκαν, επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν και την ορθότητα της επιλογής».

Οι εξελίξεις περί τα γαλάζια ψηφοδέλτια επιδείνωσαν έτι περαιτέρω το ήδη βαρύ από τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρά τη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού ότι η εκλογική μάχη μπορεί να κερδηθεί, βουλευτές και υπουργοί -όταν δεν ασχολούνται με το κυνήγι του σταυρού- δεν αποφεύγουν τις συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα», κυρίως στο ενδεχόμενο μιας ευρείας ήττας. Θεωρείται, μάλιστα, εξαιρετικά πιθανό ότι δεν θα λείψουν οι βολές -για πρώτη φορά- εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στο στόχαστρο της κριτικής θα βρεθεί το επιτελείο του Μαξίμου και, προσωπικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, εκ των βασικών υποστηρικτών της πρότασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Στον αντίποδα, συνομιλητές του κ. Καραμανλή επισημαίνουν ότι έβλαψε σημαντικά την εκλογική προσπάθεια του κόμματος, η δημόσια τοποθέτηση των γαλάζιων στελεχών εναντίον της ορθότητας των πρόωρων εκλογών, πληγή η οποία δεν έχει ακόμη επουλωθεί.

Στο κλίμα αυτό, πολλοί θα ήθελαν μία εντυπωσιακή κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού, με επίκεντρο τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μέχρι σήμερα πρακτική του πρωθυπουργού δείχνει ότι δεν υποχωρεί σε «πιέσεις». Και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, παρά τις αντιδράσεις το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή