«Θολή» η θέση της Κομισιόν για FRONTEX

«Θολή» η θέση της Κομισιόν για FRONTEX

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετική ερμηνεία στις παρενοχλήσεις ελικοπτέρων του ευρωπαϊκού οργανισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων (Frontex), τις οποίες καταγγέλλει η Αθήνα, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, τα εναέρια μέσα της Frontex «ουδέποτε έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο», όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Αγκυρα, αλλά και «ουδέποτε έχουν δεχθεί απειλές από τις τουρκικές αρχές».

Τα ελικόπτερα της Frontex συμμετέχουν στην κοινή, με την Ελλάδα, επιχείρηση POSEIDON 2009 με στόχο τον περιορισμό της παράνομης λαθρομετανάστευσης και γι’ αυτό τον σκοπό έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των ελληνικών εξωτερικών συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο. «Το επιχειρησιακό πλάνο και οι οδηγίες που έχουν δοθεί στα πληρώματα διασφαλίζουν ότι οι περιπολίες γίνονται αποκλειστικώς στον ελληνικό εναέριο χώρο», αναφέρεται σε απάντηση της Κομισιόν σε δημοσιογραφική ερώτηση. Σχετικά με την πλέον πρόσφατη παρενόχληση που κατήγγειλε κατά την επίσκεψή της (τη Δευτέρα) στις Βρυξέλλες η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «ο χειριστής τουρκικού ραντάρ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το εν λόγω ελικόπτερο (της Frontex), προκειμένου να το αναγνωρίσει. Η επαφή ήταν αδύνατη λόγω της χρήσης διαφορετικών ραδιοσυχνοτήτων (από το ελικόπτερο και το τουρκικό επίγειο ραντάρ)». Πρέπει να σημειωθεί ότι παρεμφερή περιστατικά συμβαίνουν συχνά, αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι ένα συμβάν που η Αθήνα χαρακτηρίζει παρενόχληση, η Επιτροπή το χαρακτηρίζει συνηθισμένο πρόβλημα, τεχνικής μάλλον φύσης.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εναέρια μέσα που συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις ουδέποτε έχουν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και ουδέποτε απειλήθηκαν από τις τουρκικές αρχές», αναφέρει η Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει, ψευδώς σύμφωνα με την Αθήνα, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου ένα ελικόπτερο της Δημοκρατίας της Λεττονίας παραβίασε επανειλημμένως τον τουρκικό εναέριο χώρο, ισχυρισμός που διαψεύδεται κατηγορηματικά σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν. «Ο Οργανισμός (Frontex) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της επιχείρησης POSEIDON 2009, ενώ διαπραγματεύεται διευθέτηση με τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να συμφωνηθεί κοινό πλαίσιο διαχείρισης για την επιχειρησιακή συνεργασία όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ενημερώσει τον περασμένο Ιούλιο τους ομολόγους της υπουργούς Εξωτερικών για τις τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να επιδιώξει να συμπεριληφθεί το ζήτημα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή