ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΛΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Αντιπαράθεση για τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας και με στόχο τον σταυρό στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αναδεικνύεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και το αν αυτός θα υπάγεται στη Ζ΄ Εφορεία Ηλείας ή στη ΛΗ΄ Εφορεία Μεσσηνίας. Τρεις βουλευτές Ηλείας και συγκεκριμένα οι Γ. Κοντογιάννης, Κρινιώ Κανελλοπούλου και Π. Αδρακτάς απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό καταγγέλλοντας τον υπουργό Πολιτισμού και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά για «μείζον πολιτικό και ηθικό ατόπημα, ιεροσυλία σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο» αλλά και για πράξη που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Παράλληλα «εκθέτουν» και τον συντοπίτη τους βουλευτή Κ. Τζαβάρα, πολιτικό φίλο του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε να συνυπογράψει την επιστολή. Από το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνονταν χθες ότι ο ναός βρίσκεται ούτως ή άλλως στα διοικητικά όρια του νομού Μεσσηνίας και υπαγόταν στη Ζ΄ Εφορεία Μεσσηνίας – Ηλείας – Ζακύνθου, μέχρι τη δημιουργία, το 2006, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ

«Απάντηση» από τη Μόσχα

Τη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στην απρόσκοπτη συνέχιση υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης επισήμανε με χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο. Οπως τόνισε, η Μόσχα κατέγραψε το περιεχόμενο της αρχικής δήλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τη δυνατότητα επανεξέτασης των συμφωνιών στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία, πρόσθεσε όμως ότι εκφράστηκε, εν συνεχεία, η πρόθεση να προωθηθεί η πρακτική υλοποίηση του σχεδίου. «Το πιο σημαντικό είναι, χωρίς να μειωθούν οι ρυθμοί, να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα έβλεπε με καλό μάτι καθυστερήσεις στην πρόοδο υλοποίησης του αγωγού, ενώ, απαντώντας εμμέσως στην τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου για «ετεροβαρή συμφωνία», αναφέρθηκε σε «αμοιβαία επωφελείς συνθήκες». Παράλληλα, υπονοώντας ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί δεδομένη τη συνέχεια στην υλοποίηση συμφωνιών που έχουν ήδη γίνει, τόνισε ότι η Μόσχα υπολογίζει ότι «στην Ελλάδα συνειδητοποιούν, όπως και πριν, την πολιτική και οικονομική σημασία υλοποίησης του σχεδίου αυτού», το οποίο, όπως πρόσθεσε, εξυπηρετεί και τη μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για την παροχή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ενδιαφέρον Κομισιόν για «ΔΙΑΝΑ»

Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, που λειτουργούσε η βιομηχανία φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ» στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώθηκε ύστερα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτωνα Αρσένη. «Η Επιτροπή θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ώστε να διευκρινισθούν οι επακριβείς περιστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης», σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσον αφορά τον χώρο του πρώην εργοστασίου »ΔΙΑΝΑ», οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία που σχετίζεται με τη νόμιμη διαχείριση των αποβλήτων». Στον χώρο της «ΔΙΑΝΑ» είχαν συσσωρευθεί τοξικά απόβλητα, τα οποία απομακρύνθηκαν ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. «Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη αποκατάσταση και εξυγίανση του χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της», σημείωσε ο κ. Αρσένης, κατηγορώντας την απερχόμενη κυβέρνηση ότι δεν υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη στα αναγκαία μέτρα.

ΤΡΕΙΣ ΑΝΤΡΕΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ ΟΡΟΣ

Παράνομη εξόρυξη μαρμάρου

«Παλαιοί γνώριμοι» των αστυνομικών αρχών είναι οι τρεις άντρες, ηλικίας 51, 49 και 28 ετών, που συνελήφθησαν την Τετάρτη την ώρα που έκαναν παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο Πεντελικόν Ορος, στο σημείο «Radar». Οι φερόμενοι ως δράστες είχαν συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στο παρελθόν για το ίδιο αδίκημα αλλά φαίνεται ότι «δεν έβαλαν μυαλό». Στην κατοχή τους βρέθηκε ειδικός εξοπλισμός για εξόρυξη μαρμάρου. Επίσης κατασχέθηκαν δύο μαχαίρια και πυρομαχικά κυνηγετικού όπλου και ένα ερπυστριοφόρο όχημα ενώ στο όχημά τους υπήρχε εγκατεστημένος ασύρματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ

Συνήγορος Πολίτη υπέρ τσιγγάνων

Το πρόβλημα με την εκκρεμότητα εγγραφής στα δημοτολόγια των Ελλήνων τσιγγάνων αναδεικνύει σε ειδική έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς «το συγκεκριμένο ζήτημα επηρεάζει δυσμενώς ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων αυτής της πληθυσμιακής ομάδας με τη δημόσια διοίκηση». Οπως επισημαίνει η ανεξάρτητη αρχή, «η εκκρεμότητα αυτή εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση στην περίπτωση της στεγαστικής αποκατάστασης, η οποία βρίσκεται στην αφετηρία κάθε σχεδίου για την κοινωνική στήριξη των τσιγγάνων». Σημειώνεται ακόμη, πως «το γεγονός ότι η λήψη στεγαστικού δανείου εξαρτάται από την ύπαρξη δημοτολογικής εγγραφής και από την απόδειξη μόνιμης εγκατάστασης, αποτελεί την αντίφαση του συστήματος και αφήνει εκτός κρατικής στήριξης εκείνους ακριβώς, που τη χρειάζονται περισσότερο». Συνοπτικά, προτείνει τη νομοθετική διευθέτηση μιας ευέλικτης διαδικασίας για την απόδειξη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με βάση τα κριτήρια του ισχύοντος Κώδικα Ιθαγένειας, δηλαδή τη γέννηση από Ελληνες πολίτες ή τη γέννηση σε ελληνικό έδαφος από γονείς απροσδιόριστης ιθαγένειας.

ΤΟ «ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ» ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βράβευση δημοσιογράφου

Η Μαρία Νικολάου, δημοσιογράφος που εργάζεται στη Θράκη, τιμήθηκε για το έργο της με το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου», που απονέμεται από το 2003 κάθε δύο χρόνια σε Ελληνες δημοσιογράφους, με γνώμονα τις επιδόσεις τους στην κάλυψη γεγονότων και στον σχολιασμό διεθνών ειδήσεων, ειδικότερα ευρωπαϊκών θεμάτων. Η απονομή του βραβείου έγινε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημ. Σιούφα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα δρ. Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς, ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο του βραβείου, δηλαδή στην προβολή των διεθνών και κυρίως των ευρωπαϊκών θεμάτων, που έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο στη ζωή του Ελληνα πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή