«Μακάρι να αποδειχθεί ότι έκανα λάθος»

«Μακάρι να αποδειχθεί ότι έκανα λάθος»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, για να αποδειχθεί ότι έκανα λάθος» απαντά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην επισήμανση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι έσφαλαν οι υπουργοί που ετάχθησαν κατά των πρόωρων εκλογών. Ο υπουργός Υγείας αρνείται να τοποθετηθεί στα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. ενώ ερωτηθείς για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος σημειώνει, με νόημα, πως κύριος τίτλος τιμής είναι η ψήφος των πολιτών.

– Το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, το ζητούμενο ήταν αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα. Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι έναντι του δικού σας μηνύματος. Μου μοιάζει δίκαιο…

– Οι πολίτες στέλνουν διαρκώς μηνύματα στα πολιτικά κόμματα. Σημασία έχει να τα λαμβάνεις, και το κυριότερο, να τα μεταφράζεις σε πολιτικές αποφάσεις και πράξεις. Αυτό ακριβώς επιχειρεί σε αυτή τη δύσκολη φάση η Νέα Δημοκρατία. Αυτές οι πράξεις πρέπει να εστιάζονται σε τρεις, κατά τη γνώμη μου, ευαίσθητους τομείς. Πρώτα απ’ όλα, σ’ ένα κράτος που πρέπει να αλλάξει, γιατί πέραν του ότι διογκώθηκε, δυσλειτουργεί και έχει εκκολάψει παθογενή χαρακτηριστικά, που το καθιστούν ανεπαρκές, κυρίως μπροστά σε κρίσεις. Δεύτερον, στην οικονομία, που πέραν της κρίσεως, πρέπει να αποδειχθεί πιο δημοκρατική στην πράξη με επίκεντρο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και τρίτον, στην εμπέδωση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλειας. Ολα αυτά συνιστούν προτεραιότητες, που όμως απαιτούν βαθιές και θαρραλέες τομές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε με όποιο κόστος.

– Αυτή η αποφασιστικότητα που περιγράφετε, δεν αποτυπώνεται στην εικόνα του κόμματος, με πρόσφατο παράδειγμα τις αντιδράσεις για τα «καθαρά ψηφοδέλτια».

– Γνωρίζετε καλά ότι πάντοτε η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προκαλεί και πικρίες και αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός, έχοντας μια συνολική εικόνα για τους υποψηφίους, έκανε τις τελικές του επιλογές. Από εδώ και πέρα, όλοι στη μάχη.

– Μία και συζητάμε για ψηφοδέλτια, θέλω τη γνώμη σας για το Επικρατείας καθώς δεν απουσιάζει η εσωκομματική γκρίνια για την πιθανολογούμενη συμμετοχή των κ. Εβερτ, Σουφλιά και Σιούφα.

– Κοιτάξτε, προσωπικότητες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην πολιτική, απ’ όπου και εάν κληθούν να δώσουν τη μάχη, είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν και τώρα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης. Ολοι εμείς, που αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη συλλογική προσπάθεια της παράταξής μας, γνωρίζουμε, πως αυτό που καθορίζει την πορεία μας στο πεδίο της πολιτικής είναι η άποψη της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό μεταφράζεται σε τίτλους τιμής, όπως είναι πρώτα απ’ όλα η ψήφος των πολιτών. Από αυτή τη διαδικασία έχουμε περάσει και περνάμε όλοι. Σε ένα, ωστόσο, μεταγενέστερο στάδιο και εάν κάποιος θεωρήσει ότι μπορεί να κριθεί και από θέση που επικυρώνει την καταξιωμένη διαδρομή του, τότε κάποια πρόσωπα μπορούν να συνδράμουν στη συλλογική προσπάθεια και μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

– Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτοκριτική. Πού τελικά κάνατε λάθος ως κυβέρνηση;

– Στο τελικό ισοζύγιο, ανάμεσα στα λάθη, τις παραλείψεις και τα επιτεύγματα, εκτιμώ ότι το πρόσημο είναι θετικό στο έργο και τα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτά δεν φάνηκαν ή δεν προβλήθηκαν πάντοτε όσο θα έπρεπε. Σε ό,τι αφορά την προσωπική μας διαδρομή και συμπεριφορά, αυτό ανάγεται σε μια άλλη σφαίρα αξιολόγησής μας, που συνεκτιμάται από τους πολίτες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πάνω στην παραδοχή ενός λάθους, χτίζεις τις σωστές επόμενες κινήσεις σου.

– Παραδοχή λάθους… Οπως κατά τον πρωθυπουργό ήταν οι δηλώσεις υπουργών εναντίον της προκήρυξης των εκλογών. Εσείς τοποθετηθήκατε σαφώς εναντίον. Κάνατε λάθος;

– Δίνω και θα συνεχίζω να δίνω μέχρι την τελευταία ημέρα τον καλύτερό μου εαυτό, για να αποδειχθεί ότι έκανα λάθος. Αυτό έχει όμως πλέον σχετική αξία. Από την ώρα που ο πρωθυπουργός έκρινε και εξήγησε επαρκώς ότι ήρθε η ώρα η κοινωνία να κληθεί να ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, για να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα, που με σαφήνεια παρουσίασε, είμαστε όλοι συντεταγμένοι κοντά του στην πρώτη γραμμή. Και δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.

– Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, λέτε. Ενδεχόμενη ήττα ανοίγει κύκλο αμφισβήτησής του;

– Αυτό που προέχει είναι η νίκη σε αυτές τις εκλογές, η συνοχή και η ενότητα της παράταξής μας.

– Μήπως, αυτές οι εκλογές αποτελούν εφαλτήριο για τομές στο πολιτικό σκηνικό;

– Πάντα υποστήριζα ότι η εμπειρία που μας έδωσε η μεταπολιτευτική περίοδος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές, που θα εκσυγχρονίσουν το πολιτικό μας σύστημα και θα καταστήσουν τη δημοκρατία μας πιο παραγωγική. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι έχω προτείνει τη συγκρότηση ολιγομελούς Υπουργικού Συμβουλίου, με την αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την καθιέρωση μόνιμου εκλογικού νόμου, τη θεσμοθέτηση σταθερής τετραετούς κυβερνητικής θητείας και την καθιέρωση δύο θητειών για όλους τους αιρετούς αλλά και την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων και την ονομαστικοποίηση της οικονομικής εισφοράς των πολιτών, με παράλληλο αυστηρότατο έλεγχο των οικονομικών τους.

– Κλείνοντας, ελπίζετε ότι η εκλογική μάχη κερδίζεται; Κι αλήθεια, έχει μεγάλη σημασία η πρωτιά στην «αρένα» της Α΄ Αθήνας;

– Βεβαίως και μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η παράθεση συγκεκριμένων επιχειρημάτων και αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τη θετική προοπτική που δίνει η πολιτική της Ν.Δ. για το μέλλον, θα ληφθεί τελικά υπόψη από τους Ελληνες πολίτες, που με ωριμότητα θα αποφασίσουν. Σε ό,τι αφορά τα περί πρωτιάς στην «αρένα» της Α΄ Αθηνών, όσοι με παρακολουθούν αυτά τα χρόνια, θα έχουν διαπιστώσει ότι ποτέ δεν είχα αυτήν την αγωνία. Στόχος ήταν και παραμένει, με δοκιμασμένη την παρουσία μου στα δημόσια πράγματα και με γνώμονα τη χρησιμότητά μου, οι πολίτες να το επικυρώνουν με την ψήφο τους. Η ψήφος, που για μένα είναι τίτλος τιμής και εμπιστοσύνης και, που με την όποια ιδιότητά μου στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον, θα τιμώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή