ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένουν έκπληξη στο Επικρατείας

Μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής προσμένουν τα περισσότερα γαλάζια στελέχη από τη σημερινή ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου, όπως σημειώνουν, να δοθεί πνοή ανανέωσης και ελπίδας στις δύο κρίσιμες εβδομάδες που απομένουν. Το κλίμα στα κομματικά γραφεία είναι βαρύ, καθώς μετά τους κλυδωνισμούς από την επιχείρηση «κάθαρσης» των ψηφοδελτίων, κορυφαία στελέχη σε κυβέρνηση και κόμμα εκτιμούν ότι εφόσον επαληθευθούν οι συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας από εφαλτήριο αντεπίθεσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε τροχοπέδη για τη Νέα Δημοκρατία. Συνομιλητής του πρωθυπουργού επέμενε, μέχρι και χθες, ότι οι τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου ήταν «κλειδωμένες» από τους κ. Μιλτιάδη Εβερτ, Γιώργο Σουφλιά και Δημήτρη Σιούφα. Προσέθετε δε ότι ενδεχόμενο αλλαγής υπάρχει μόνον εάν κάποιος εκ των ανωτέρω αποχωρούσε οικοιοθελώς. Ο ίδιος αναγνώριζε ότι θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης ενός εκ των κ. Σουφλιά ή Σιούφα, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς την πλευρά του πρώην προέδρου του κόμματος κ. Μιλτιάδη Εβερτ.

Για τις υπόλοιπες δύο εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο (σ.σ. εκτός κι αν η Ν.Δ. βρεθεί κοντά σε ένα ποσοστό κάτω από 36% οπότε και θα εκλέξει 4 βουλευτές Επικρατείας) ακούστηκαν τα ονόματα της κ. Μαριέττας Γιαννάκου και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευάγγελου Αντώναρου. Αλλωστε, σε μια τέτοια σύνθεση κατέτεινε και η αναφορά του ίδιου του κ. Καραμανλή, προ εβδομάδος στη συνέντεξή του στην «Καθημερινή»: «Ο σεβασμός στην ιστορία μιας παράταξης, που συμβολίζεται με κάποια πρόσωπα ή κάποιοι πολύ αξιόλογοι και στενοί μου συνεργάτες μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας», είπε.

Κατά πληροφορίες, η κ. Γιαννάκου προσφέρθηκε να «διευκολύνει», δηλώνοντας στον κ. Καραμανλή ότι δεν επιμένει στη συμμετοχή της, ώστε να αντικατασταθεί με μία άλλη γυναίκα. Σε παράλληλο χρόνο, συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται διαφοροποιήσεις στην απόφασή του, ιδιότητα που ο Κ. Καραμανλής έχει επιδείξει στις περισσότερες των επιλογών του, με πλέον πρόσφατη την προκήρυξη, παρά τις μαζικές αντιδράσεις, των πρόωρων εκλογών.

Οι συζητήσεις για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου εντάθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ οι τελευταίες πινελιές μπήκαν χθες κατά την παραμονή του πρωθυπουργού και του επιτελείου του στα Γιάννενα. Για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου συζητούνται τα ονόματα του γενικού διευθυντή της Ρηγίλλης Μενέλαου Δασκαλάκη, του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνεται ένας εκπρόσωπος της Ομογένειας, καθώς και ένας Βορειοηπειρώτης.