Αλεξης Τσιπρας: Δόσεις αυτοκριτικής με ευθείες αιχμές στον δικομματισμό

Αλεξης Τσιπρας: Δόσεις αυτοκριτικής με ευθείες αιχμές στον δικομματισμό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές αναφορές στην ανάγκη επίλυσης των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και ειδικότερα της απασχόλησης, εμφανίστηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας. Υπεραμύνθηκε δε της στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και των αγωνιστικών διεκδικήσεων της νεολαίας και των εργαζομένων. Παρουσιάστηκε επίσης με αυτοκριτική διάθεση για τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος: «Πήραμε το μάθημά μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα στην «ξεχασμένη κοινωνία».

– Οικονομία: Υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο λογικές για έξοδο από την οικονομική κρίση. Η πρώτη που θέλει την κοινωνία ισοπεδωμένη και η δεύτερη την κοινωνία όρθια. Σημείωσε ότι παρήχθη πλούτος στη χώρα, ο οποίος, όπως είπε, «διοχετεύθηκε στις τσέπες λίγων οικογενειών». Ανέφερε ότι χρειάζεται στήριξη της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των μισθών και συντάξεων και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω ενός δημόσιου πυλώνα με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

– Κοινωνική πολιτική και εργασία: Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων και εάν πρέπει να απαγορευτούν, είπε ότι ο εμπορικός κόσμος δεν κινδυνεύει από τους διαδηλωτές, αλλά από την πολιτική των τραπεζών. Προέβλεψε ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Ανέφερε ότι οι ακάλυπτες επιταγές πνίγουν τον εμπορικό κόσμο, ενώ περίπου δύο εκατ. Ελληνες βρίσκονται στον «Τειρεσία».

– Εξωτερικά θέματα: Σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. «Ούτε μέσα ούτε έξω πάμε καλά», επισήμανε και χαρακτήρισε λανθασμένη την ελληνική υποστήριξη στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία στη βάση των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών.

– Περιβάλλον: Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα οικολογικής πολιτικής, έκανε λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις: «Υποστηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη με κόκκινο μοντέλο εφαρμογής». Πρόσθεσε ότι η πράσινη ανάπτυξη συνδέεται αναπόφευκτα με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει οικονομικός μετασχηματισμός, θα αποτελέσει «τη νέα μεγάλη φούσκα της αγοράς».

– Παιδεία – πολιτισμός: Ερωτηθείς εάν πρέπει να ισχύσει το πανεπιστημιακό άσυλο κατά τη διάρκεια επεισοδίων, χαρακτήρισε το άσυλο «δημοκρατική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας» και είπε ότι «αυτό είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας».

– Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση: Ερωτηθείς σχετικά με τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε «βάναυσα από πολλούς» και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. «Είμαστε χώρα που εχθρεύεται τη νεότητα», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή