Εξωτερική Πολιτική: Διαφωνία σε όλα, με μοναδική εξαίρεση το θέμα της ΠΓΔΜ

Εξωτερική Πολιτική: Διαφωνία σε όλα, με μοναδική εξαίρεση το θέμα της ΠΓΔΜ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε ο διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, όπου συμφώνησαν μόνο στο Σκοπιανό, με κοινή θέση την εύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας για κάθε χρήση.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της Ε. Ε. και ότι χρειάζεται προσπάθεια και εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά, ώστε να παραμείνει εκεί. Σημείωσε ότι για τα Σκόπια προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας, κάτι που επιβλήθηκε στο Βουκουρέστι και στις Βρυξέλλες. Για την Τουρκία, συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ενώ αναφέρθηκε σε δύο επιτυχίες της κυβέρνησής του, όπως είπε, το ότι για πρώτη φορά συμπεριελήφθη ο Αγιος Ευστράτιος σε άσκηση του ΝΑΤΟ και το ότι στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουνίου υπήρξε ονομαστική αναφορά στην Τουρκία και στην υποχρέωση να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες. Τέλος, επανέλαβε τη στήριξη στην προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού και χαρακτήρισε εθνική επιτυχία τις ενεργειακές συμφωνίες, που υπέγραψε η κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου, στη δική του αρχική τοποθέτηση, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε την κόκκινη γραμμή για σύνθετη ονομασία για πάσα χρήση, πρόσθεσε ότι θα υπηρετήσει σταθερά αυτήν την πολιτική και ως πρωθυπουργός. Αμέσως μετά, δήλωσε ότι έχει έντονες διαφωνίες με την πολιτική έναντι της Τουρκίας και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής έχασε ιστορική ευκαιρία εγκαταλείποντας το Ελσίνκι.

Παίρνοντας τον λόγο για να δευτερολογήσει, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι καμιά ευκαιρία δεν χάθηκε, αντίθετα έγινε πιο σύνθετο το πλαίσιο κριτηρίων. Ακολούθως, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος για τη στάση του στο Κυπριακό, για τη δυνατότητα που είχαν οι Κύπριοι να ψηφίσουν όπως πίστευαν για το σχέδιο Ανάν, τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου είχε λάβει θέση υπέρ του «ναι».

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατάφερε να μπει η Κύπρος στην Ε. Ε. και μίλησε για δύσκολη απόφαση στη δημόσια θέση που πήρε για το σχέδιο Ανάν. Για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δήλωσε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τον ξεκίνησε και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα τον ολοκληρώσει. Επανήλθε, δε, στα ελληνοτουρκικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν. Δ. ότι δεν διαπραγματεύτηκε αρκετά σκληρά όταν μπορούσε, τότε που όλη η Ε. Ε. ήθελε την Τουρκία, ενώ σήμερα δεν την θέλει.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είχε επιτυχίες με την Τουρκία, αναφέροντας ότι δεν ήταν αυτός στην κυβέρνηση στα Ιμια, στο σύμφωνο Μαδρίτης, στο φιάσκο Οτσαλάν. Εκλεισε με μήνυμα προς τα Σκόπια, λέγοντας ότι «ως Ελληνας και ως Μακεδόνας να βεβαιώσω ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, η Ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε ξαναγράφεται».

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας την ανάγκη «να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα το κύρος και την ισχύ διαπραγμάτευσης για την επίλυση μεγάλων θεμάτων και την προώθηση διαχρονικών αξιών και παραδόσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή