Κοινωνικά θέματα και Παιδεία: Δυσάρεστα μέτρα και τα… κονέ

Κοινωνικά θέματα και Παιδεία: Δυσάρεστα μέτρα και τα… κονέ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πείτε ένα υπαρκτό μέτρο, ένα δυσάρεστο μέτρο, για να αποκτήσετε στοιχειώδη αξιοπιστία». «Εχουμε πρόγραμμα, θα σας το στείλω να το μελετήσετε, μετατρέψατε τις πελατειακές σχέσεις, τα κονέ όπως λένε οι νέοι, σε κανόνα». Η αντιπαράθεση μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου υπήρξε έντονη και στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, της απασχόλησης και της παιδείας.

Χρειάζεται να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, να αισθάνεται ο πολίτης ασφάλεια, ώστε να μην έχει φόβο πως δεν θα μπορεί να πληρώσει για υγεία και παιδεία, να μην ανησυχεί για τη σύνταξή του, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Εξήγγειλε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, τη χορήγηση, άμεσα, 1 δισ. ευρώ για την παιδεία και συνολικά το 5% του ΑΕΠ σε μία 4ετία. Δεσμεύθηκε, επίσης, για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. «Δεν λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί δεν προσλαμβάνετε νοσηλευτές αλλά αγροφύλακες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

«Ακούσαμε ασαφείς εκθέσεις ιδεών», σχολίασε ο πρωθυπουργός, κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Μείωση ανεργίας στο 7% το 2008, προγράμματα στήριξης των ανέργων, των ασθενεστέρων, των εργαζομένων, συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων από 133 σε 13 και προκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει αν συμφωνεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στην αυστηροποίηση των διαδικασιών χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Ως προς την εκπαίδευση, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στον 4ετή προγραμματισμό των ΑΕΙ καθώς και στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγησή τους. Κατέληξε, σημειώνοντας τον εν εξελίξει διάλογο για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τη χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου.

Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προωθείται η απασχόληση μέσω προγραμμάτων Stage για 10 χιλιάδες νέους, με παρεμβάσεις βουλευτικών γραφείων. «Είναι αίσχος, είναι η αντίληψη της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. «Τι είναι αυτά που λέτε, είναι μια ξεκάθαρα νόμιμη διαδικασία, διάφοροι πράσινοι συνδικαλιστές σας τροφοδοτούν με στοιχεία ανεπίτρεπτα, θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί», απάντησε ο κ. Καραμανλής.

Ως προς το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μια βασική εγγυημένη σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές και τα χρόνια απασχόλησης. Εξαπέλυσε επίθεση για τα δομημένα ομόλογα, επικαλούμενος την εκτίμηση του κ. Γ. Ζορμπά πως επρόκειτο για προμήθειες που πήγαν σε γαλάζια κομματικά γραφεία.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα του ασύλου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης του ισχύοντος νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή