Οι εκτιμήσεις των επιτελείων

Οι εκτιμήσεις των επιτελείων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον απόηχο των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων επιχειρούν να αποτιμήσουν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, αναγνωρίζοντας ότι τα debate μπορούν, ενδεχομένως, να μεταβάλουν τάσεις, όχι όμως και να οδηγήσουν σε ανατροπή. Από όλα τα στρατόπεδα συστηνόταν πάντως, χθες, «υπομονή», καθώς σαφής εκτίμηση για την επίδραση των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων και δη αυτής μεταξύ των κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πώς θα λειτουργήσουν τα «εκλογικά ρεύματα» την τελευταία ημέρα πριν από τις κάλπες.

Στελέχη της Ρηγίλλης εμφανίζονταν χθες ικανοποιημένα, κρίνοντας ότι η εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή στις δύο αναμετρήσεις εμπέδωσε το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας περί της κρισιμότητας των περιστάσεων και της απουσίας ξεκάθαρου πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου. Κομματικές πηγές έκαναν λόγο για ουσιαστική ενίσχυση της «ηγετικότητας» του πρωθυπουργού έναντι του κ. Παπανδρέου. Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν, σαφώς, πιο επιφυλακτικά. Αναγνώριζαν μεν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν «καλύτερος στα σημεία» από τον ανταγωνιστή του, προσέθεταν ωστόσο ότι αυτή η εικόνα ενδεχομένως ισοσταθμίστηκε από τη σαφώς βελτιωμένη εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου σε σχέση με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 2004 και του 2007.

Η Ρηγίλλης εξέφραζε χθες τη βεβαιότητα πως η εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι, την 4η Οκτωβρίου, σαφώς καλύτερη αυτής που εμφάνισαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η βεβαιότητα εδράζεται αφενός στην κινητοποίηση, τα επόμενα 24ωρα, όλων των κορυφαίων, αλλά και στο «ένστικτο επιβίωσης» των γαλάζιων ψηφοφόρων που τη «12η ώρα», όπως σημειώνει ο Γιάννης Λούλης, θα σπεύσουν να στηρίξουν το κόμμα.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονταν και στην Ιπποκράτους, κρίνοντας θετική την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στα δύο debate. Εκτιμούσαν δε ότι, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, ο κ. Παπανδρέου ήταν «καθαρός νικητής» στην αναμέτρηση με τον κ. Καραμανλή, ενώ στο debate μεταξύ των «6», τη Δευτέρα, υπήρξε σχεδόν ισοπαλία. Προσέθεταν, δε, ότι σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, πλην της «ηγετικότητας», ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί του κ. Καραμανλή, ενώ σημείωναν πως οι εκτιμήσεις θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό άνω του 75%) να μην επηρεάζεται από το debate ως προς την ψήφο του.

Σε κάθε περίπτωση, Ιπποκράτους και Ρηγίλλης δεν αρνούνταν ότι η τηλεοπτική επίδοση του κ. Τσίπρα ενδεχομένως απομάκρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον εφιάλτη του ορίου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (3%), ωστόσο οι προσεγγίσεις για την επίδραση στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού διίστανται. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας αμφίβολη την πράσινη αυτοδυναμία που, την Παρασκευή, προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, θεωρούσαν ότι ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ επ’ ουδενί δεν μπορεί να επηρεάσει τις τάσεις που έχουν ήδη καταγραφεί.

Στους «κερδισμένους» των debate καταγράφονται, από τα κομματικά επιτελεία, και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Απαντες προεξοφλούσαν χθες ότι η εμφάνιση του Νίκου Χρυσόγελου θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του κόμματος, χωρίς όμως να επιτύχει υπέρβαση του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή. Υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν αλιεύσουν ψήφους από το πρώτο κόμμα, δεν αποκλείεται τελικά να «λειτουργήσουν υπέρ του», καθώς ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων περιορίζει τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή