Σκληρός αγώνας επιβίωσης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή μάχη θα δώσουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ για την αύξηση της εκλογικής τους δύναμης, η αγωνία όμως χτυπάει «κόκκινο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Οικολόγους Πράσινους καθώς το διακύβευμα αφορά, αντιστοίχως, την παραμονή και την είσοδο στο Κοινοβούλιο. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μέρες που απομένουν μέχρι την επίσημη ολοκλήρωση της προεκλογικής δραστηριότητας κρίνονται κρίσιμες καθώς η κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση συνεχίζει να συνιστά, εκτός από κεντρικό εκλογικό στόχο, έναν πραγματικό «αγώνα επιβίωσης», παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προέκυψαν μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. «Ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος», λένε στην Κουμουνδούρου και ρίχνουν το βάρος των προσπαθειών στο Λεκανοπέδιο, όπου παραδοσιακά αποτελεί την «ατμομηχανή» της εκλογικής δύναμης του κόμματος. Κι αυτό, διότι σε Αθήνα και Πειραιά διαπιστώνεται χαμηλή κομματική συσπείρωση, βάσει των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τη σχετική απαγόρευση.

Διαφορές

Στον ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιοι βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη θα επιμείνουν στην ανάδειξη των έντεκα προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία αποτελούν και τα βασικά σημεία-κλειδιά της προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Κυρίως με τους Οικολόγους Πράσινους και το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στις προτάσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη και τη γενικότερη πολιτική επιλογή σχετικά με θέματα που άπτονται της ενίσχυσης της απασχόλησης και του κράτους πρόνοιας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι επίσης καθοριστικές, και για τους Οικολόγους Πράσινους, με τη διαφορά όμως ότι οι Πράσινοι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν να χάσουν βουλευτικά έδρανα και ούτε θα αντιμετωπίσουν ως «τραγωδία» πιθανή μη είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με αυτό που κατέγραψαν στις εκλογές του 2007.

Στο ΚΚΕ, χωρίς το άγχος της τρίτης θέσης, ετοιμάζονται να σαλπίσουν «πανστρατιά» και «γενική επίθεση», απευθυνόμενοι σε τμήμα της εκλογικής βάσης που δείχνει να έχει κουραστεί και απογοητευτεί από τα κυβερνητικά πεπραγμένα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αλλά και σε μέρος των ανένταχτων αριστερών ψηφοφόρων, που για τους ίδιους λόγους στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κατευθύνθηκαν στην αποχή, στο λευκό ή άκυρο και ένα μικρό τμήμα αυτών στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, αναμένεται να ενταθεί η επιχειρηματολογία που ήδη αναπτύχθηκε σε ομιλίες και συνεντεύξεις της γεν. γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα, γύρω από «την ανικανότητα του δικομματισμού» να δώσει πειστικές απαντήσεις στα διογκωμένα οικονομικά προβλήματα, ενώ πιέσεις θα ασκηθούν και προς ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγους Πράσινους.

Βασικό επιχείρημα από την πλευρά του Περισσού θα είναι ότι οι πολιτικές θέσεις που τα τρία κόμματα εκφράζουν εμπεριέχουν ασάφειες, ενώ αποκρύπτονται προθέσεις όσον αφορά στην επομένη των εκλογών και στην περίπτωση που υπάρξει μη αυτοδυναμία. Εάν, δηλαδή, Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται ή όχι να συνεργαστούν με το πρώτο κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο ΛΑΟΣ, εθνικά θέματα, λαθρομετανάστευση και δημόσια ασφάλεια δίνουν το στίγμα που θα κινηθεί το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη στην τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Καρατζαφέρης θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκήσει νέα δριμύτερη κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση για τον τρόπο που άσκησε εξωτερική πολιτική και χειρισμούς που έκανε σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, όπως λ.χ. το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα υπογραμμίσει, δε, με έμφαση ότι το ΛΑΟΣ έθεσε τα εθνικά θέματα στην πρώτη σειρά της προεκλογικής ατζέντας, αναγκάζοντας τον κ. Κ. Καραμανλή να ακολουθήσει.

Αντιστροφή κλίματος

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την πλευρά τους, κινούμενοι πάντα στη γνωστή οικολογική αντίληψη για την πολιτική και την καθημερινότητα, αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να εισέλθουν και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Με άξονα τις θέσεις τους για την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και με εκδηλώσεις – παρεμβάσεις τηλεοπτικού χαρακτήρα στοχεύουν σε νέους ψηφοφόρους και σε πολίτες με περιβαλλοντικές ανησυχίες και χωρίς έντονες κομματικές περιχαρακώσεις. Εκτιμούν, τέλος, ότι η θετική παρουσία του κ. Ν. Χρυσόγελου στην αναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών μπορεί και να αποδειχθεί καθοριστική, διότι ανέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή