Διευρυμένη πλειοψηφία ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Διευρυμένη πλειοψηφία ζητεί το ΠΑΣΟΚ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσήλωσή του στον στόχο να υπάρξει εθνική ενότητα από την επομένη των εκλογών διακήρυξε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Επανέλαβε την ανάγκη για «καθαρή ψήφο», η οποία θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά για σύγκρουση με το «πελατειακό κράτος», την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό. «Μόνο μία κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αρκούν ορισμένες παρεμβάσεις, οι οποίες «δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ» και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια διοίκηση. Μίλησε για αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες» ώστε «να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται». Επανέλαβε και μια παλαιότερη πρότασή του, να καταστεί υποχρεωτική για το Δημόσιο η δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων. Είπε επίσης ότι, εφόσον εκλεγεί, όλες οι συναλλαγές των πολιτών με το κράτος θα γίνονται μέσω των περίφημων Κέντρων Εξυπηρέτησης (ΚΕΠ), ενώ θα ενδυναμωθούν εκ νέου οι αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). «Σίγουρα δεν θα αλλάξουμε την Ελλάδα σε 100 ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, «αλλά μπορούμε να της δώσουμε τον χρόνο για να ανασάνει». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «αμετανόητη», λέγοντας ότι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία της Ν.Δ. απάντησε «με ψέματα, υπεκφυγές και κατηγορίες, σαν να μην κυβέρνησαν τα τελευταία έξι χρόνια την Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου, όπως ήταν λογικό, αναφέρθηκε και στα τοπικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της περιοχής, την παύση των δημοσίων έργων και τις καθυστερήσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), επισημαίνοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στη Σίνδο, αλλά και στο έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας. Ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε την ακύρωση της απόφασης να μεταφερθεί, δίχως μελέτη, η ΔΕΘ στη Σίνδο. Εν τω μεταξύ, κριτική στο ισχύον «πρωθυπουργικό μοντέλο» άσκησε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (City), επισημαίνοντας ότι αναφέρεται στην «παρακμή του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου, του μοναχικού δηλαδή πρωθυπουργού που είναι έγκλειστος στο Μέγαρο Μαξίμου με δυο – τρεις ανθρώπους και επικοινωνεί με τους υπουργούς του μέσω τηλεόρασης». Σύμφωνα με τον βουλευτή, το συγκεκριμένο σύστημα διακυβέρνησης αποδεικνύεται ατελέσφορο, καθώς ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απομονώνεται από τη διακυβέρνηση, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα «φέουδα» των υπουργείων. Αντίθετα, είπε, η διακυβέρνηση πρέπει να είναι «οριζόντια» και «συλλογική», ξεκαθαρίζοντας ότι με τους όρους αυτούς δεν χαρακτηρίζει την ηγεσία ούτε του κόμματος ούτε της κυβέρνησης, αλλά μόνον τη λειτουργία αυτής. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δήλωσή του δεν διαφοροποιείται ως προς το πολιτικό περιεχόμενό της με τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Εφερε ως παράδειγμα πρόσφατες συνεντεύξεις του κ. Παπανδρέου αλλά και του ιδίου, από τις οποίες, όπως είπε, προκύπτει η σύγκλιση των απόψεων.

Ο κ. Λοβέρδος για την καταμέτρηση

Επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τον τρόπο καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα, απέστειλε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος, κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Λοβέρδου, είναι ενδεικτικό της σκληρότητας του προεκλογικού αγώνα στην αχανή περιφέρεια της Β΄ Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «συχνά ακούγεται πως, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αναθέτουν την καταμέτρηση των σταυρών στους αντιπροσώπους των κομμάτων, ή πως δεν αναγράφουν σε έκαστο ψηφοδέλτιο τον αριθμό των σταυρών προτίμησης κάθε εκλογέα». Και επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής οφείλει να υπογράφει δίπλα «από κάθε σταυρό προτίμησης που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να μεριμνήσει ώστε «να αποσταλεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους εγκύκλιος, στην οποία να επισημαίνεται με έντονο τρόπο η ανωτέρω υποχρέωσή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή