Τα συν και τα πλην των πρώτων 15 ημερών της νέας κυβέρνησης

Τα συν και τα πλην των πρώτων 15 ημερών της νέας κυβέρνησης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης

Τα «συν» και «πλην» της νέας κυβέρνησης που σήμερα λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιχειρούν να ανιχνεύσουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Ιπποκράτους δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη σε εύρος εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και εν μέσω δημοσκοπήσεων που καταγράφουν σημαντική αποδοχή των πρώτων επιλογών του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Στα θετικά του ισοζυγίου των έως τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν στην παρούσα φάση παρά να έχουν κατά βάση επικοινωνιακό χαρακτήρα, καταγράφεται ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέδειξε τις βασικές του προτεραιότητες, αλλά και ότι επί της ουσίας «δέσμευσε» κυβερνητικά στελέχη στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών. Παράλληλα, φρόντισε να φέρει στο προσκήνιο με τις πρώτες του επισκέψεις και παρεμβάσεις, υπουργούς που δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική θητεία και αποτελούν προσωπικά στοιχήματα για τον ίδιο, όπως οι κ. Δ. Δρούτσας, Τίνα Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνος.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, ο κ. Γ. Παπανδρέου έσπευσε να επισκεφθεί την περασμένη Παρασκευή, συνοδευόμενος από τον κ. Δ. Δρούτσα, την Αγκυρα και να συναντηθεί με τον κ. Τ. Ερντογάν, «παραβιάζοντας» το άτυπο πρωτόκολλο που θέλει η πρώτη επίσκεψη του εκάστοτε Ελληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιείται στην Κύπρο. Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου με τη συγκεκριμένη κίνηση, ο πρωθυπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα ότι προτίθεται να ασκήσει εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, και ότι δεν θα περιοριστεί σε κινήσεις διατήρησης του υφιστάμενου στάτους κβο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα επιχειρήσει να ξαναπιάσει το νήμα των προσπαθειών για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στο Αιγαίο.

Παράλληλα, με τις επισκέψεις του στην Ηλεία και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ανέδειξε μόνο το γεγονός ότι η κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο κ. Π. Γερουλάνος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ουσιαστικά δρομολόγησε την υλοποίηση δύο βασικών προεκλογικών του δεσμεύσεων, καθώς «ταυτίστηκε» μαζί τους. Τέλος, το άνοιγμα της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην κατεύθυνση του γερμανικού μοντέλου, την οποία θα διαχειριστεί ο κ. Γ. Ραγκούσης, ουσιαστικά προκαταλαμβάνει τυχόν αντιδράσεις από τους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των «πράσινων». Ως γνωστόν, σκέψεις για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών είχαν υπάρξει και κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, αλλά εγκαταλείφθηκαν υπό το βάρος των αντιδράσεων σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, παρά την ευφορία των ημερών, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως ήδη ορισμένα προβλήματα έχουν ανακύψει, και εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και εγκαίρως η συνέχεια για τον κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να καταστεί δύσβατη. Η υπόθεση του ΟΛΠ ανέδειξε κάποια πρώτα κενά στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και την προοπτική συγκρούσεων μεταξύ υπουργών, καθώς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας κατεγράφη υψηλών τόνων διαφωνία μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη. Επίσης, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς από την αρχή της κρίσης να δώσει σαφές στίγμα προθέσεων για τη σύμβαση με την κινεζική Cosco και την απεργιακή κινητοποίηση των λιμενεργατών.

Παράλληλα, τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης αναδείχθηκαν φαινόμενα άκαιρων ανακοινώσεων για κυβερνητικές αποφάσεις: η διαρροή σχεδίων περί δήθεν άμεσης ανατροπής του νόμου Πετραλιά προκάλεσε, κατά πληροφορίες, «διάβημα διαμαρτυρίας» του υπουργού Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδου προς το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ συζητήθηκαν επίσης, οι εξαγγελίες της κ. Μπατζελή για παροχές προς τους αγρότες και της κ. Φώφης Γεννηματά περί προσλήψεων στον τομέα της Υγείας. Μάλιστα, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο να προκαταλαμβάνονται από τους υπουργούς οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, υπήρξε η ανάγκη να γίνουν σχετικές παραινέσεις από τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Τέλος, ασαφές παραμένει το εύρος των αρμοδιοτήτων σειράς υπουργείων και τα ακριβή καθήκοντα πολλών υφυπουργών, ενώ υπό διαμόρφωση τελεί το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο οικοδομείται εξαρχής από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χαρ. Παμπούκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δομή του πρωθυπουργικού γραφείου δεν θα αντιστοιχεί σ’ εκείνη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά θα υπηρετεί την προώθηση των βασικών προτεραιοτήτων του κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πηγές, θα έχει στελεχωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα. Εξάλλου, από την «ομάδα» της Ιπποκράτους, οι κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Πακωνσταντίνου Π. Γερουλάνος και Τίνα Μπιρμπίλη έχουν υπουργοποιηθεί, ο κ. Δ. Στεφάνου μετακινείται προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Γ. Πετρουλάκης προς το Πολιτισμού και ο κ. Κ. Θέος προς το Οικονομίας, η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη παραμένει στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροροφίες ο κ. Ν. Κοτζιάς έχει υποβάλει παραίτηση από το ΙΣΤΑΜΕ.