ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άνθρωποι-σκιές των υπουργών

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα επιτελεία τους βρίσκονται εν μέσω προετοιμασίας για τις πρώτες 100 ημέρες. Τα προβλήματα πιεστικά, η οικονομική κρίση παρούσα και η αναγκαστική καθυστέρηση λόγω της συγχώνευσης κάποιων και της κατάργησης άλλων υπουργείων, συνθέτουν ένα μείγμα εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι υπουργοί για τις καθημερινές δραστηριότητές τους, επέλεξαν για άμεσους συνεργάτες, ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύονταν κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένει από τους υπουργούς του να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών δράσεων. Ο ίδιος έχει εξαγγείλει την άμεση ψήφιση πέντε νομοσχεδίων οικονομικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, έχει, μετά τα πρώτα μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών (μείωση στόλου οχημάτων), βαρύ έργο. Καθημερινή συνεργασία θα έχει με τον κ. Δημήτρη Στεφάνου, συνεργάτη του πρωθυπουργού τα τελευταία 10 χρόνια, από εκείνους μάλιστα οι οποίοι συμμετείχαν στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» με τον κ. Παπανδρέου. Το Εσωτερικών είναι κομβικό υπουργείο, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επεξεργαστεί λεπτομέρειες για τον νέο εκλογικό νόμο. Επίσης, σύντομα θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για τους αιρετούς γενικούς γραμματείς των Περιφερειών.

Στο πιο κρίσιμο, στην παρούσα συγκυρία, υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου εργάζεται προετοιμάζοντας την επιχειρηματολογία του για τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες θα πρέπει να πείσει τον αρμόδιο επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, ότι υφίσταται σχέδιο δημοσιονομικής ανάκαμψης. Στον στενό πυρήνα των επιτελών του κ. Παπακωνσταντίνου, βρίσκονται η οικονομολόγος κ. Μόνα Παπαδάκου και ο κ. Κώστας Θέος, άλλοτε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά και όπως έχει αναδειχθεί τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει βέτο σε ενδεχόμενο παραχώρησης ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., δίχως προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Κεντρικά πρόσωπα στη διαχείριση των θεμάτων αυτών, στο πλευρό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, αποτελούν ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δ. Παρασκευόπουλος και γενικός γραμματεάς κ. Ι. Ζέππος.

Ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών και η σύσταση νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή κ. Πάνου Μπεγλίτη. Ηδη έχουν καταργηθεί οι επιτροπές του υπουργείου, και αναζητείται πόσα από τα κρατικά οχήματα μπορούν να καταργηθούν. Θέση και άποψη στο νέο υπουργείο θα έχει ο έμπειρος υποστράτηγος ε.α. κ. Νίκος Τόσκας. Υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο κ. Ηλίας Βεργίτσης, ενώ διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του κ. Μπεγλίτη, ορίστηκε ο σμήναρχος κ. Ν. Λιακόπουλος.

Στο υπουργείο Οικονομίας, με το βαρύτερο -ελέω λιμανιού- πρόγραμμα, η κ. Λούκα Κατσέλη διαθέτει ολιγάριθμο επιτελείο. Αμεσοι, καθημερινοί συνομιλητές της είναι οι κ. Βικέντιος Αρσένης, Α. Ζησιμόπουλος και ο παλαιόθεν συνεργάτης της κ. Σπύρος Λουκάς. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος το επιτελείο της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη είναι ακόμη περιορισμένο. Υπεύθυνος επικοινωνίας είναι ο κ. Γιάννης Χρυσοβέργης. Η κ. Μπιρμπίλη, έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικές δυσκολίες, καθώς το υπουργείο της θα πρέπει να δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα των «πράσινων θέσεων εργασίας», το οποίο έχει προεκλογικά εξαγγελθεί.

Πρωτοβουλίες

Η νέα υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου έχει μεταφέρει στο Μαρούσι επτά άτομα του πολιτικού γραφείου της. Πρώτες δράσεις θα είναι η εξασφάλιση επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου για την Παιδεία και όσο γίνεται γρηγορότερη αξιολόγηση των κολεγίων. Οι πρωτοβουλίες για αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ακολουθήσουν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι παλαιός γνώριμος στους χώρους των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ. Ακης Σκέρτσος, εξ απορρήτων συνεργάτης τα τελευταία χρόνια, τον ακολούθησε στην Κατεχάκη. Από τις πρώτες δράσεις του κ. Χρυσοχοΐδη θα είναι η αναδιάρθρωση του Λιμενικού, το οποίο απέχει από τη λογική των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει ήδη ξεκινήσει να συνεργάζεται στενά με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ κ. Αντώνη Δημόπουλο. Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων ήταν η πρώτη απόφαση της νέας υπουργού. Αναμένονται νέες, με στόχο την εξυγίανση του Συστήματος Υγείας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, επιφορτισμένος με σημαντικές θεσμικές αλλαγές, συνεργάζεται καθημερινά με τον κ. Γ. Γεωργιόπουλο. Κινητικότητα παρουσιάζεται και σε υπουργεία, όπως εκείνο των Υποδομών, το οποίο λόγω της διαχείρισης των Δικτύων, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, έχει εξέχουσα θέση για την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στενός συνεργάτης του υπουργού κ. Δ. Ρέππα είναι ο μέχρι σήμερα διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γ. Κωστογιάννης. Αναμένονται νέες προσθήκες στο επιτελείο του κ. Ρέππα, το οποίο βρίσκεται υπό αναδιάρθρωση. Ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στενή συνεργάτιδα του οποίου είναι η κ. Μαριετίνα Πρωτόπαπα, έχει προτεραιότητα την εξεύρεση λύσης στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος, συνεργάζεται με τον κ. Γ. Πετρουλάκη και την κ. Κ. Χατζοπούλου και ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.