Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «17 Νοέμβρη»

Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «17 Νοέμβρη»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους φακέλους των υποθέσεων της «17 Νοέμβρη» και άλλων οργανώσεων που έδρασαν την ίδια περίοδο, ανοίγουν εκ νέου οι διωκτικές αρχές της χώρας κατ’ εντολήν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κίνηση που δείχνει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναμένει να εξαχθούν αξιοποιήσιμα συμπεράσματα για τα πρόσωπα που διαδραματίζουν καθοδηγητικό ρόλο στις ομάδες της αποκαλούμενης «νεοτρομοκρατίας». Σε Αντιτρομοκρατική και υπουργείο, άλλωστε, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας έχει ιστορική συνέχεια. Κυρίαρχη είναι, για παράδειγμα, η εκτίμηση ότι ο εκτελεστικός βραχίονας των νέων οργανώσεων συγκροτήθηκε από άτομα που συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους συλληφθέντες για συμμετοχή στη 17Ν, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο ότι η πρώτη εμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα» έγινε το 2003 στη δίκη της «17Ν». Ορισμένοι στους κόλπους των διωκτικών αρχών υποστηρίζουν πως η ανάσυρση ανεκμετάλλευτων στοιχείων του παρελθόντος ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμα και σε ταυτοποίηση προσώπων, που, αρχικά τουλάχιστον, δεν συνδέθηκαν με τη δράση της «17 Νοέμβρη» ή άλλων οργανώσεων. Οπως αναφέρουν πηγές της Κατεχάκη, η αστυνομική έρευνα, που ξεκίνησε με αφετηρία τις αποκαλύψεις γύρω από τη δράση της «17 Νοέμβρη», σταμάτησε αναιτιολόγητα το 2005 με συνέπεια να χαθεί η συνέχεια στις έρευνες γύρω από τις ομάδες της εγχώριας τρομοκρατίας. «Εάν τα στοιχεία υποβληθούν σε προσεκτική επεξεργασία, είναι πιθανό να οδηγήσουν ακόμα και σε ταυτοποίηση ατόμων», τονίζουν κύκλοι του υπουργείου. Χαρακτηριστική περίπτωση, αποτύπωμα που βρέθηκε στη γιάφκα της Δαμάρεως και στο σπίτι του Α. Γιωτόπουλου στους Λειψούς, το οποίο ουδέποτε ταυτοποιήθηκε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι «για έναν κύκλο 6 – 7 ατόμων υπάρχουν υποψίες πως διαδραματίζουν καθοδηγητικό ρόλο στις οργανώσεις της νεοτρομοκρατίας. Για ορισμένους από αυτούς η ανάσυρση ανεκμετάλλευτων στοιχείων είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξελίξεις». Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να διαδραματίσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ. ΑΣ. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, ταξίαρχος κ. Γ. Γιαννακούρης, που κατά την εξάρθρωση της 17Ν ήταν επικεφαλής του τμήματος δακτυλικών αποτυπωμάτων, έχει συνεχείς, τις τελευταίες ημέρες, συσκέψεις με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή