Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απονομιμοποίηση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εξαιτίας της εξόδου τους από τη νόμιμη αγορά εργασίας, η σύνταξη νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και οι αλλαγές σε προεδρικά διατάγματα -με τα οποία ενσωματώθηκαν κοινοτικές οδηγίες- είναι μερικές από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών στη μεταναστευτική πολιτική. Οπως σημειώνει ο δικηγόρος κ. Γιάννης Τσιμπουκίδης, η απαίτηση του Ν. 3386/05 για 200 ένσημα ετησίως προκειμένου να ανανεωθεί μια άδεια διαμονής έχει ήδη θέσει εκτός νομιμότητας ένα μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που διαβιούν χρόνια νομίμως στη χώρα. Προτείνεται, λοιπόν, ο αριθμός των ενσήμων να μειωθεί στον αριθμό όσων απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Επιθεώρηση Εργασίας) της αγοράς εργασίας.

Μοναδική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της 2ης γενιάς είναι αυτή της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για ένα νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Η Ελλάδα έχει από το 1997 υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κύρωσή της με νόμο από τη Βουλή θα έχει σημαντικό αντίκρισμα στη 2η γενιά. Σε ό,τι αφορά τα Π.Δ. πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στις παρεκκλίσεις από τα κοινοτικά κείμενα για να αποφευχθεί η παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η μεταναστευτική πολιτική απασχόλησε χθες και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σε συνέντευξη Τύπου στηλιτεύθηκαν οι πρόσφατες τροπολογίες στο μεταναστευτικό νόμο (απελαύνεται ο αλλοδαπός εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που επισείει ποινή τριών μηνών) και στο πολιτικό άσυλο (κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτημάτων). Οπως σημειώθηκε, οι τροπολογίες «αν και προσπαθούν να ενισχύσουν τη δημόσια ασφάλεια, εν τέλει την υπονομεύουν». Επίσης, τονίσθηκε η ανάγκη αλλαγής των ρυθμίσεων που καθιστούν ένοχο όποιον βοηθά παράνομο αλλοδαπό.

Τέλος, την ανάγκη ολοκληρωμένου πλαισίου για τα μη απελάσιμα άτομα τονίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Εθνικών Επιτροπών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς αύριο συζητείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης (που θα καθορίσει την πολιτική 2010-2014). Το Δίκτυο πιέζει τα κράτη-μέλη ώστε να συμπεριλάβουν στο Πρόγραμμα τα μη απελάσιμα άτομα, που συχνά δεν έχουν καμία προοπτική στη ζωή τους να αποκτήσουν νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή