ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τις εξωτερικές σχέσεις συζήτησαν Χριστόφιας και Ταλάτ

Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, συναντήθηκαν χθες στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στο πλαίσιο της απευθείας μεταξύ τους διαπραγμάτευσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων και σήμερα πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου για να αρχίσουν τη δεύτερη ανάγνωση του περιουσιακού, ενός από τα πλέον κρίσιμα κεφάλαια. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης, Ντερβίς Ερογλου, σε δηλώσεις του αντέδρασε στην επίσκεψη Παπανδρέου και σε όσα ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε στην Κύπρο. Οπως τόνισε, «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο, δύο κράτη, δύο δημοκρατίες και δύο εθνικές βουλήσεις. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα πρέπει να εκλέγει τον δικό του ηγέτη». Αναφερόμενος δε στις απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος, αλλά και να συμφωνηθεί λύση, θα πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

Αγορεύσεις συνηγόρων

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης που έχουν υποβάλει στον Αρειο Πάγο οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Κατά τον συνήγορο του Χριστόδουλου Ξηρού κ. Ν. Μαυρομάτη, παρανόμως αφαιρέθηκε από την αρμοδιότητα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς αυτό είναι αρμόδιο για τα πολιτικά εγκλήματα. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα το πολιτικό έγκλημα, υποστήριξε ο κ. Μαυρομάτης, παρόλο που δέχεται, όπως είπε, ότι δράστης μπορεί να είναι αυτός που τείνει να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη. Σε ό,τι αφορά την αναίρεση του Β. Τζωρτζάτου, ο συνήγορός του Ι. Μυλωνάς υποστήριξε ότι υπήρξε σωρεία παραβιάσεων της ΕΔΣΑ χαρακτηρίζοντας διάφορα σκέλη της απόφασης ως νομικό σκάνδαλο, τραγωδία και μνημείο προκατάληψης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΚΕΔΚΕ υπέρ νέου Καποδίστρια

Η ανάγκη να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση με τον νέο Καποδίστρια, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, δεν πρέπει οι θέσεις της Κεντρικής Ενωσης να αλλάζουν όταν αλλάζει η κυβέρνηση, επαναδιατυπώθηκε κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. αποφάσισε τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στον ευρύτερο διάλογο, ορίζοντας εκπροσώπους της στις δύο επιτροπές που πρόκειται να συσταθούν από το υπουργείο Εσωτερικών: μία επιστημονική και μία επιτροπή παρακολούθησης του έργου. Το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης αφορούσε την αναπλήρωση των πόρων από την κατάργηση του τέλους 2% παρεπιδημούντων. Η ΚΕΔΚΕ προτείνει είτε την επαναφορά του, ή την αντικατάστασή του με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ. Επίσης, εναλλακτικά προτείνεται είτε η θεσμοθέτηση ενός φόρου επιτηδεύματος με πολύ μικρότερο φορολογικό συντελεστή, είτε η συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στα συνολικά έσοδα του ΦΠΑ.

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Η Εποχή των Ηλιθίων»

Η Εποχή των Ηλιθίων ίσως είναι η εποχή μας, τα χρόνια που αφήσαμε το κλίμα να απορρυθμιστεί και τελικά να δημιουργήσει ένα εφιαλτικό μέλλον. Την ιστορία αυτή αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Age of Stupid», της Φράνι Αρμστρονγκ, το οποίο θα προβληθεί σε «πράσινη πρεμιέρα» από την Greenpeace και το WWF σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στις 9.00 το βράδυ, στην Πλατεία Συντάγματος. Μέσα από την προβολή οπτικού υλικού από τη δική μας εποχή, η 90λεπτη ταινία επικεντρώνεται κυρίως σε έξι πραγματικές ιστορίες που αναδεικνύουν τα διλήμματα της εποχής μας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν αγνοήσουμε τις υποδείξεις της επιστήμης και συνεχίσουμε στον δρόμο της μη βιώσιμης ανάπτυξης.

ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΡΩΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Βανδαλισμοί στη Θεσσαλονίκη

Γυαλιά-καρφιά έκανε χθες το βράδυ τις βιτρίνες καταστημάτων στην εμπορική οδό Προξένου Κορομηλά, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ομάδα περίπου δεκαπέντε νεαρών ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντίλια, που επιτέθηκαν με βαριοπούλες. Σύμφωνα με περιοίκους, οι νεαροί συγκεντρώθηκαν «ξαφνικά» και επιτέθηκαν με μανία σε καταστήματα εμπορικών οίκων κατά μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου, από την οδό Μοργκεντάου μέχρι την οδό Μ. Ιωσήφ. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφαιρέσουν τίποτα. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 10χρονος

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση το 10χρονο τσιγγανόπουλο που τραυματίστηκε προχθές το βράδυ κατά τη διάρκεια συμπλοκής δύο οικογενειών Ρομά, η οποία κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών. Αμέσως μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, ο 10χρονος υπεβλήθη σε εγχείρηση, η οποία θεωρείται επιτυχής, ωστόσο, σύμφωνα με τους ιατρούς, η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη και σήμερα. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ

Εργατικό ατύχημα

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί σε οικοδομή επί της οδού Καρκαβίτσα 8 στον Διόνυσο, όταν 30χρονος Αλβανός που εργαζόταν εκεί έπεσε από ύψος περίπου 2 μέτρων και τραυματίστηκε από μια σιδερένια βέργα. Για τον απεγκλωβισμό του χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ο 30χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και η υγεία του δεν φαίνεται πλέον να κινδυνεύει. Ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί την περαιτέρω διερεύνηση του συμβάντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή