Τήρηση των δεσμεύσεων παρά τις πιέσεις της Ε.Ε.

Τήρηση των δεσμεύσεων παρά τις πιέσεις της Ε.Ε.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερή στη γραμμή ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της για «επανεκκίνηση» της οικονομίας και ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά το βαρύ κλίμα που φέρεται να συνάντησε ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στις Βρυξέλλες.

Σε χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ», στην οποία έλαβε μέρος και ο κ. Γ. Παπανδρέου, αποφασίσθηκε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Εξάλλου, παρά το κλίμα που μεταδίδεται περί «πολεμικής» διάθεσης της Κομισιόν, στη διάρκεια της σύσκεψης εκτιμήθηκε πως το «πακέτο» που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, εάν συνοδευτεί από σαφές μήνυμα περιστολής των δαπανών στα υπουργεία και κυρίως από ουσιαστικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, η αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο, καθώς οδηγεί σε περιορισμένες διεκδικήσεις από τα συνδικάτα, αλλά και θα συμβάλει στον περιορισμό σειράς κονδυλίων προς συγκεκριμένα υπουργεία, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Τέλος, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα «επενδύσει» στις αναφορές του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για το διψήφιο ποσοστό του ελλείμματος, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική της Ν.Δ. ότι το διογκώνει εσκεμμένα το 2009, ώστε να εμφανιστεί ότι επιτυγχάνει την αποκλιμάκωσή του, τον επόμενο χρόνο.

Τη σχετική μομφή είχε μάλιστα εξαπολύσει κατά της κυβέρνησης, χθες το πρωί ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι διαδικασίες καθορισμού των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργείων, καθώς και εκείνων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Πάντως, σε ορισμένα υπουργεία έχει ήδη υπάρξει ο σχετικός άτυπος «καταμερισμός», με τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Λύτρα να προετοιμάζει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Εξάλλου, διαδικαστικά προηγείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς αρμοδιοτήτων προς τα νέα υπουργεία και έπεται η ολοκλήρωση της εσωτερικής διάρθρωσης των υπουργείων. Παράλληλα, περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση των υπουργείων με γενικούς γραμματείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπουργεία έχει αποσταλεί κατάλογος με

ονόματα, από τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν μέσω της γνωστής «ανοιχτής πρόσκλησης» που απηύθυνε η κυβέρνηση για την κατάθεση βιογραφικών. Ομως, τα ονόματα που αποστέλλονται από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους υπουργούς για αξιολόγηση υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τα είκοσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή