Ριζικές οι αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή της ΕΛ.ΑΣ.

Ριζικές οι αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή της ΕΛ.ΑΣ.

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επέστρεψε στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη, και κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, θητεία του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Η απόφασή του να απομακρύνει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. τον αντιστράτηγο κ. Βασίλη Τσιατούρα σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας (ή «πίστης στην αρχή της λογοδοσίας» όπως ο ίδιος επικαλέστηκε) αποτελεί δείγμα της πρόθεσής του για ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας. Ο επικρατέστερος άλλωστε διάδοχος του κ. Τσιατούρα στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος κ. Λευτέρης Οικονόμου, συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη κατά την πρώτη περίοδο της υπουργίας του και έκτοτε τακτικός συνομιλητής του, περιγράφεται ως ο πλέον κατάλληλος να ηγηθεί και να συνδιαμορφώσει τη «νέα αστυνομία» που έχει κατά νουν ο υπουργός. Την ίδια ώρα, επτά χρόνια μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» και έξι χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Κατεχάκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέρχεται δριμύτερος και στο θέμα της τρομοκρατίας εκκινώντας, όχι τυχαία, από το σημείο στο οποίο σταμάτησε: τον φάκελο της υπόθεσης «17Ν».

Αρκετοί στο περιβάλλον του υπουργού λένε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι «καταδικασμένος» να πετύχει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κάθε νέο χτύπημα των τρομοκρατών θα αποτελεί πλήγμα στο πολιτικό κεφάλαιο της εξάρθρωσης της «17Ν» το καλοκαίρι του 2002. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού ήταν να τοποθετήσει στη θέση του α΄ υποδιοικητή της ΕΥΠ τον κ. Φώτη Παπαγεωργίου, ο οποίος μαζί με τον τότε αρχηγό κ. Φώτη Νασιάκο και τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη (εθεάθη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στο μέγαρο της Κατεχάκη) ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές της εξάρθρωσης της «17Ν». Επισήμως, ανασκαλεύοντας τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι διωκτικές αρχές θα καταφέρουν να ανοίξουν ολόκληρη τη βεντάλια της εγχώριας τρομοκρατίας και να προσεγγίσουν τα πρόσωπα που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις οργανώσεις της «νέας τρομοκρατίας». Υπάρχει ωστόσο κάτι ακόμα: Στελέχη του υπουργείου και της αστυνομίας που συνομιλούν με τον κ. Χρυσοχοΐδη εξηγούν ότι με την πρωτοβουλία του αυτή ο υπουργός στέλνει ένα σαφές μήνυμα με αποδέκτες άτομα που πιθανόν να ανέπτυξαν τρομοκρατική δράση στο παρελθόν και σήμερα σχετίζονται με τις ομάδες της «νέας τρομοκρατίας», πιθανόν τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Εκτίμηση των συνεργατών του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι οι λεγόμενοι «καθοδηγητές» των οργανώσεων που εμφανίστηκαν στο διάστημα μετά το 2003 παλαιότερα κινούνταν στο περιβάλλον της «17Ν» ή άλλων ομάδων που ανέστειλαν τη δράση τους. «Η αστυνομική έρευνα διεκόπη το 2005 παρότι υπήρχαν στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. «Υπάρχουν ακόμα 6 – 7 ύποπτοι που δεν έχουν βρεθεί» φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οσοι ωστόσο γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του αναφέρουν ότι πρόθεσή του είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να ασκήσει ασφυκτική πίεση σε συγκεκριμένα άτομα και χώρους με στόχο την αδρανοποίησή τους.

Καταστολή

Το ίδιο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ισχύει και για τις ομάδες των «χούλιγκαν και βανδάλων» (σύμφωνα με τη δική του ορολογία), η καταστολή της δράσης των οποίων αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Η επιχείρηση «Εξάρχεια» που ξεκίνησε μόλις 48 ώρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Χρυσοχοΐδη επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. «Πρόκειται για το κόστος της μη ενασχόλησης με το πρόβλημα επί σειρά ετών» φέρεται να δηλώνει σε συνεργάτες του. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή (μέσω της διαδικασίας των κρίσεων) στα πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα στις επιτελικές θέσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Προάγγελος ριζικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θεωρείται και η αναφορά του υπουργού σε διασύνδεση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος και η επισήμανσή του για υποστελέχωση του τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του νέου έτους πρόκειται να δημιουργηθεί νέα διεύθυνση στην οποία θα υπαχθούν τα τμήματα ή οι υποδιευθύνσεις Δίωξης Οικονομικού, Ηλεκτρονικού και Οργανωμένου Εγκλήματος, η οποία θα στελεχωθεί μεταξύ άλλων με 100 ειδικών καθηκόντων αστυνομικούς. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι θα προσληφθούν 60 οικονομολόγοι, 30 απόφοιτοι σχολών πληροφορικής, καθώς και άτομα με εξειδίκευση στον τομέα της δημόσιας υγείας, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Η πρωτοβουλία εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα αποφέρει πολλά έσοδα (10 εκατ. τον χρόνο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) στο ελληνικό κράτος από τον «έλεγχο» των κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και μέχρι σήμερα νομιμοποιούνται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με τις διωκτικές αρχές άλλων χωρών (πρώτος ο κ. Χρυσοχοΐδης καθιέρωσε τη συνεργασία με τη Scotland Yard) στο πεδίο όχι τόσο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας όσο του οργανωμένου εγκλήματος. «Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε διμερείς συμφωνίες στον τομέα αυτόν» δήλωσε στην «Κ» στέλεχος της Κατεχάκη. Σημαντικές αλλαγές προωθούνται και έχουν ήδη εξαγγελθεί στο ζήτημα διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης, με πιο σημαντικές τις απόφασεις για πάγωμα των απελάσεων για τους δεύτερης γενιάς μετανάστες, την απελευθέρωση και τον εθελούσιο επαναπατρισμό 1.200 κρατουμένων λαθρομεταναστών, αλλά και την τοποθέτηση σε αστυνομικά τμήματα αλλοδαπών που θα διευκολύνουν την επαφή μεταξύ της αστυνομίας και των κοινοτήτων αλλοδαπών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Περίπου 500 από τους περίπου 3.500 αστυνομικούς που διατίθενται για την προστασία υψηλών προσώπων έχουν ήδη αποδεσμευθεί και επιστρέφουν σε «μάχιμες» υπηρεσίες, ενώ από τις αρχές του νέου έτους τίθεται σε ισχύ ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.

Νέα πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά

Σε πρόσωπα με τα οποία κατά την πρώτη θητεία του ανέπτυξε στενή σχέση συνεργασίας θα στηρίξει την προσπάθειά του για αναδιάρθρωση των αρχών ασφαλείας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ετσι, ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος κ. Λευτέρης Οικονόμου εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον κ. Βασίλη Τσιατούρα στην ηγεσία της Αστυνομίας, δίχως να αποκλείεται κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Εκτός από το γεγονός ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης εμπιστεύτηκε στον κ. Οικονόμου την επικοινωνιακή διαχείριση της εξάρθρωσης της «17Ν», ο άλλοτε υποδιοικητής Ασφαλείας και μετέπειτα επικεφαλής της υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων φέρεται ως ο καταλληλότερος να υλοποιήσει το σχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη για αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας. Ρόλο πρωταγωνιστή πρόκειται να διαδραματίσει και ο διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον 7ο όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, εκτός του νέου διοικητή, πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Μπίκα, ο οποίος προέρχεται από τη θέση του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, τη θέση του α΄ υποδιοικητή ο κ. Χρυσοχοΐδης την εμπιστεύτηκε στον άλλοτε συνεργάτη του και έκτοτε στενό συνομιλητή του κ. Φώτη Παπαγεωργίου, ο οποίος υπηρέτησε επί 27 χρόνια στην Αντιτρομοκρατική και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες και την εξάρθρωση της «17Ν». Περισσότερο απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη σημερινή λειτουργία του οποίου έχει σχολιάσει αρνητικά ο κ. Χρυσοχοΐδης από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι και σήμερα.

Βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του κ. Αθανάσιου Κοντοκώστα από τη θέση του αρχηγού με τη μάχη της διαδοχής να δίνεται μεταξύ του υπαρχηγού κ. Στέλιου Στεφανίδη, του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κ. Παναγιώτη Δημητρίου και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Απόστολου Γεροκώστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή