Επιλύεται ο γρίφος των αρμοδιοτήτων

Επιλύεται ο γρίφος των αρμοδιοτήτων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση αρκετών ημερών η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το τοπίο σε θέματα αρμοδιοτήτων, ώστε να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός και να καταπολεμηθεί η σύγχυση που προκλήθηκε μετά τη συγχώνευση και κατάργηση ορισμένων υπουργείων. Με προεδρικό διάταγμα που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες σε 12 υπουργεία. Επιλύεται έτσι ο γόρδιος δεσμός σχετικά με τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για τις όποιες έριζαν τρία υπουργεία. Στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μεταφέρεται η διαχείριση των λιμένων, καθώς και η ποντοπόρος ναυτιλία. Οι άγονες γραμμές περνούν στα χέρια του υπουργείου Υποδομών και το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αρμοδιότητες για τα ζητήματα Τύπου επιμερίζονται σε δύο υπουργεία και στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο οποίο μεταφέρονται από το υπουργείο Εσωτερικών οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Παραμένουν στο υπουργείο Εσωτερικών η διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ η εποπτεία του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και των κρατικών ΜΜΕ (ΕΡΤ) μεταφέρεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Στο τελευταίο περνάει και η εποπτεία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου.

Παράλληλα, από το υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρονται:

– Στο υπουργείο Υποδομών, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

– Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων.

– Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).

Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας αποτελούν πλέον:

– Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

– Οι ειδικές Γραμματείες: 1) Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα, 2) Ψηφιακού Σχεδιασμού.

– Η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης, η Διεύθυνση Παλλαϊκής Αμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

– Το Γραφείο Νομικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης.

– Το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Επίσης, στο υπουργείο Οικονομίας μεταφέρονται, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και η Διεύθυνση Ναυσιπλοΐας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής και της ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρονται στο υπουργείο Υποδομών οι Γενικές Γραμματείες Δημοσίων Εργων και Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Εργων. Ακόμη, στο υπουργείο Υποδομών μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας η εποπτεία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, από το υπουργείο Εργασίας ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, από το υπουργείο Υγείας η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων και από το υπουργείο Δικαιοσύνης η «Θέμις Κατασκευαστική».

Στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του τέως υπουργείου Ανάπτυξης και οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες, όπως είναι η εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και η αρμοδιότητα εισήγησης σχεδιασμού και εκτέλεσης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης. Στο υπουργείο Παιδείας μεταφέρονται από το υπουργείο Εργασίας οι εντασσόμενες στη Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων και η εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή