Οι «φίλοι» προκαλούν τριβές στη Ν.Δ.

Οι «φίλοι» προκαλούν τριβές στη Ν.Δ.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ναρκοπέδιο μοιάζει πλέον ο δρόμος για την Κεντρική Επιτροπή και το έκτακτο συνέδριο της Ν. Δ., μετά την ευθεία σύγκρουση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δημ. Σιούφα, εξαιτίας της απόφασης του δεύτερου να απορρίψει την πρόταση του πρώην υπουργού για την ανάδειξη του νέου προέδρου όχι μόνον από όσους εγγραφούν μέλη του κόμματος αλλά και από τους «φίλους» της Ν. Δ., στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αβραμόπουλος αμφισβήτησε ανοικτά ότι προϋπήρξε συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού και προειδοποίησε την επιτροπή συνεδρίου να μην υπερβεί τα όρια δικαιοδοσίας της, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τίθεται θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεών της. «Τα κείμενα που υπάρχουν μιλούν από μόνα τους» αντέτεινε μέσω «κύκλων» ο κ. Σιούφας.

Η στάση του υποψηφίου για την ηγεσία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προαναγγελία αποχώρησης από την κούρσα της διαδοχής, αν και συνεργάτες του δηλώνουν ότι αυτό δεν ισχύει και ότι όποιος έχει κάτι να πει, να το πράξει δημόσια. Σε καθε περίπτωση, η κλιμάκωση εκ μέρους του κ. Αβραμόπουλου φορτίζει περαιτέρω την ατμόσφαιρα και δημιουργεί υπέδαφος για νέο κύκλο αντεγκλήσεων στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους το ερχόμενο Σάββατο.

Η πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από τα επιτελεία των δύο βασικών συνυποψηφίων του. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι ισχύουν τα συμφωνηθέντα. Αντιθέτως, συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αν και αρχικά εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, δήλωσαν στη συνέχεια ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός θα συμφωνήσει με την πρόταση για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη αλλά και τους «φίλους», αν συμφωνήσουν όλοι οι συνυποψήφιοι. Με την κίνηση αυτή και δεδομένου ότι υπέρ της εκλογής και από τους «φίλους» ετάχθη από νωρίς και ο κ. Παν. Ψωμιάδης, ουσιαστικά το γάντι έπεσε για άλλη μία φορά στην πλευρά της πρώην υπουργού Εξωτερικών. «Καταλαβαίνουμε τι επιχειρείται να γίνει. Υπάρχει μία συμφωνία όλων των υποψηφίων. Ολη αυτή η συζήτηση απειλεί τη διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού με εκφυλισμό», σημείωναν χθες βράδυ συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη.

Οι χθεσινές εξελίξεις θέτουν πλέον εν αμφιβόλω την ομαλή εξέλιξη της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, καθώς πλην του κ. Δημ. Αβραμόπουλου που θα επιμείνει στη θέση του, και οι Αρης Σπηλιωτόπουλος και Ευάγγελος Μεϊμαράκης στοχοποιούν τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής κ. Δημ. Σιούφα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωνε σε συνομιλητές του χθες ότι για άλλη μια φορά η επιτροπή υπερέβη τις αρμοδιότητές της, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεών της και ουσιαστικά συνυπογράφοντας την πρόταση Αβραμόπουλου για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη και τους φίλους της Ν. Δ.

Η έγγραφη απόρριψη της πρότασής του από την επιτροπή συνεδρίου προκάλεσε οργή στον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Σιούφα χαρακτηρίζει τη διαδικασία ανάξια σχολιασμού και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την επιτροπή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Η προωθούμενη πρόταση, ως δήθεν κοινή πρόταση των υποψηφίων, είναι απλώς πρόταση των υπηρεσιών του κόμματος και της οργανωτικής επιτροπής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομόφωνη και συνεπώς η οργανωτική επιτροπή δεν νομιμοποιείται να την προωθήσει για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή» σημειώνει και χαρακτηρίζει «προσχηματική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού την επίκληση της υπογραφής στο πρακτικό της 16ης Οκτωβρίου 2009». «Αναμένω από την οργανωτική επιτροπή να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της απέναντι στο συνέδριο και στη βάση της παράταξής μας. Και βέβαια, εμμένω στην έγγραφη πρότασή μου», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή