Σε περιοδείες οι υποψήφιοι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, ο εκνευρισμός στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς οι παρασκηνιακοί διαγκωνισμοί βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που πραγματοποιεί κύκλο επισκέψεων στη βόρεια Ελλάδα, παρουσίασε επτά αρχές για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, με κορυφαία τη θέσπιση θητείας για τον πρόεδρο. Η τετραετής θητεία, μετά την παρέλευση της οποίας ο πρόεδρος θα πρέπει να επανεκλέγεται, αποτελεί πάγια θέση της κ. Μπακογιάννη, την οποία και είχε φέρει προς έγκριση σε προηγούμενο συνέδριο. Συνεργάτες της επεσήμαιναν ότι η πρόβλεψη προεδρικής θητείας φέρνει τη Ν.Δ. κοντά στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κόμματα, ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία και αντιμετωπίζει φαινόμενα «κληρονομικότητας». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εισηγείται επιπλέον σειρά μέτρων που εξασφαλίζουν την εσωκομματική έκφραση όλων των τάσεων αλλά και τη διαφάνεια των οικονομικών του κόμματος. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε αναφορά της κ. Μπακογιάννη (ΕΤ3) ότι η ίδια έχει γυρίσει σελίδα στην «αντιπαράθεση» με τον κ. Αντ. Σαμαρά, κάτι που, όπως είπε, επέτρεψε και την επάνοδό του στο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Μεσσήνιος πολιτικός, σε ομιλία του προς τους πολιτικούς του φίλους στην Καλαμάτα, επεσήμανε με νόημα πως η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτη και σε αυτές τις εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την ώρα που γύρω «άλλοι κατέρρεαν». Με αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα κόμμα «που δεν θα υπάρχει καμία ανοχή για «μηχανισμούς», για «παρεούλες», για «κυκλώματα», για σκιές και οσμές σκανδάλων». Ο κ. Σαμαράς ξεκινά αύριο περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επομένη θα βρεθεί στις Σέρρες, γενέτειρα του Κ. Καραμανλή.

Χθες, δημοσίως υπέρ του κ. Σαμαρά τοποθετήθηκαν, εκ νέου, οι κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γιάννης Μανώλης, με τον δεύτερο να τον συνοδεύει και κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία. Ωστόσο, μία δήλωση του κ. Μανώλη (στον «Φλας») προκάλεσε ένταση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά. Ο πρώην βουλευτής Αργολίδας σχολίασε πως «ο κ. Ψωμιάδης έχει βάλει στις προτεραιότητές του το όνομα της Μακεδονίας, την εθνική αξιοπρέπεια. Κάτι που το έχει και ο κ. Σαμαράς. Αρα λοιπόν, δεν νομίζω ότι είναι μακριά οι ψηφοφόροι του κ. Ψωμιάδη από τις απόψεις που εκφράζει ο κ. Σαμαράς».

Προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε οι κάλπες να στηθούν στις 29 Νοεμβρίου καταβάλλει η Ρηγίλλης. Ανοιχτό ζήτημα αποτελεί ο ανάδοχος του μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίξει την ψηφοφορία, με την εταιρεία Singular που συμμετέχει στη διαδικασία των εθνικών εκλογών να αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να αναλάβει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή