Ο κ. Γ. Ανωμερίτης συζητεί στο λιμάνι

Ο κ. Γ. Ανωμερίτης συζητεί στο λιμάνι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του μείζονος προβλήματος στο λιμάνι του Πειραιά, αναλαμβάνει αμέσως ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης. Σε σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σωκρ. Ξυνίδη, του νομάρχη Πειραιά κ. Γ. Μίχα, ο οποίος έχει επιρροή στο λιμάνι, καθώς και βουλευτών της περιοχής, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να καταρτισθεί νέο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και διαφορετικοί όροι στη συνεννόηση με τους εργαζομένους. Ο κ. Ανωμερίτης, που ανέφερε πως θα είναι «επίσημος διαπραγματευτής» εκ μέρους της κυβέρνησης, θα αναλάβει το κρίσιμο έργο να πείσει τους λιμενεργάτες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αλλά και να καθησυχάσει την πλευρά της κινεζικής CΟSCΟ.

Κρίθηκαν ανεπαρκείς

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα απ’ ευθείας ανάμειξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου στις συζητήσεις, τουλάχιστον άμεσα. Ωστόσο, ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος υποδεικνύει ότι οι προηγούμενοι χειρισμοί της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη, κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Διαφαίνεται επίσης ότι η αδιάλλακτη στάση εκ μέρους των ναυτεργατών στενεύει ολοένα και περισσότερο τον κατάλογο με τις λύσεις. Ετσι, παρότι επισήμως η κυβέρνηση αποκηρύσσει δημοσίως τη λύση της επιστράτευσης, πολλά μέλη της προχωρούν σε ολοένα και πιο αποφασιστικές δηλώσεις. Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε χθες τους εργαζομένους ότι «δυναμιτίζουν ένα κλίμα ειρήνης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και θα πρέπει να σταματήσουν και για το καλό των διαπραγματεύσεων και του δημοσίου συμφέροντος», ενώ πρόσθεσε ότι «διάλογος χωρίς ανοικτό λιμάνι δεν μπορεί να γίνει». Ο κ. Πεταλωτής ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή που υπάρχει εντός της κυβέρνησης, όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου και της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη, ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο διακοπής του διαλόγου, ιδίως δε μετά την τοποθέτηση του κ. Ανωμερίτη στην κρίσιμη θέση του διαπραγματευτή.

Παρά τα προβλήματα στο λιμάνι, και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός που συζητήθηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, είναι εργαλείο παρέμβασης προκειμένου αφ’ ενός να αποτραπεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αφ’ ετέρου να γλιτώσουν από τις δυσβάσταχτες συνέπειες αυτού οι ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού.

Το πνεύμα που διέπει το προσχέδιο, το οποίο καταρτίσθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο από το οικονομικό επιτελείο, μοιάζει με εκείνο των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν γράμμα κενό περιεχομένου. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, όπως η συγκράτηση της αυξανόμενης ανεργίας, η στήριξη του εισοδήματος με την παράλληλη καταπολέμηση της ακρίβειας, τα οποία, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν με έναν «σκληρό», για τους μη έχοντες, προϋπολογισμό.

Ενδεικτικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για προϋπολογισμό που έχει σχεδιαστεί προκειμένου «να περισώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα δύσκολα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή