Οικονομική πλατφόρμα από τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

Οικονομική πλατφόρμα από τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καθαρά φιλελεύθερη προσέγγιση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση, με κοινωνικά προτάγματα και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ανέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς, στην πρώτη του ομιλία στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρουσία δεκάδων βουλευτών και στελεχών της Ν. Δ.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής της αντιπολιτευτικής στάσης που θα τηρήσει την κρίσιμη αυτή περίοδο για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση αντί να την αντιπολιτευτεί και να προτείνει, αντί να καταγγείλει. Ταυτοχρόνως, πήρε αποστάσεις από τη θέση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ότι η κρίση ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αν και υπερασπίστηκε συγκεκριμένες επιλογές και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν. Δ. «Δεν είναι μόνο η διεθνής κρίση που μας γονάτισε, όπως γονάτισε όλες τις οικονομίες. Είναι κι ένα ολόκληρο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που χρεοκόπησε», είπε ο κ. Σαμαράς και αντιπρότεινε να βάλει το κράτος στο μικροσκόπιο τον ισολογισμό των επιχειρήσεων, κατά μείζονα λόγο των μικρομεσαίων, τις στρεβλώσεις των αγορών, αλλά και τις δημόσιες δαπάνες.

«Υπάρχουν δύο αντίθετα ολέθρια σφάλματα που πρέπει να αποφύγουμε: Ο πανικός και ο εφησυχασμός», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και πρότεινε να βάλει η κυβέρνηση στο μικροσκόπιο:

– Το «εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το τμήμα του κόστους που δεν έχει σχέση με την οικονομική τους λειτουργία, αλλά τους το επιβάλλει το ίδιο το κράτος (π. χ. άμεση και έμμεση φορολογία, εργοδοτικές εισφορές, εισφορές υπέρ τρίτων, τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα κ. ά.). «Ολα αυτά τα καθορίζει το κράτος, άρα μπορεί να τα ελαφρύνει το κράτος», είπε.

– Τις στρεβλώσεις των αγορών. «Οταν ανεβαίνει το κόστος, ανεβαίνουν και οι τιμές. Οταν, όμως, πέφτει το κόστος, δεν υποχωρούν οι τιμές», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και απαρίθμησε ως στρεβλώσεις τις ολιγοπωλιακές πρακτικές, τις καταχρήσεις «δεσπόζουσας θέσης», τα καρτέλ, τα εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων, αλλά και τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης που δεν προκαλεί το κράτος, αλλά η απουσία του, όπως το παραεμπόριο.

– Τις δαπάνες του προϋπολογισμού, τις οποίες να επαναξιολογήσει με δύο κριτήρια: Τον πολλαπλασιαστή τους και την απόδοσή τους. «Η μείωση των δημοσίων δαπανών πρέπει να αφορά τις σπατάλες, όχι τις δαπάνες με υψηλό πολλαπλασιαστή, υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα και υψηλές αποδόσεις», είπε.

Δίνοντας ένα προσωπικό στίγμα, ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ένας πολιτικός οφείλει να εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική, όχι να πουλάει ψεύτικες ελπίδες, αλλά να ψάχνει ακτίνες φωτός μέσα από το σκοτάδι. «Ενας πολιτικός, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, πρέπει να «φτιάχνει» την ψυχολογία της αγοράς», είπε ο κ. Σαμαράς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί και θα ανακάμψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή