«Η κυβέρνηση συνεπής προς τις δεσμεύσεις»

«Η κυβέρνηση συνεπής προς τις δεσμεύσεις»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μήνυμα συνέπειας και κοινωνικής ευαισθησίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το πρώτο νομοσχέδιο που εισηγείται η νέα κυβέρνηση και είναι αυτό για το επίδομα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε συμβολικά και επικοινωνιακά να παρευρεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή και να υπερασπιστεί το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησής του: «Αποτελεί μήνυμα ότι υπηρετούμε με συνέπεια για όσα δεσμευτήκαμε και δεν κάνουμε διακρίσεις, αλλά και ηχηρό μήνυμα προς αυτούς που καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την παραίτηση», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσει να πολιτεύεται η κυβέρνηση «για μια κοινωνία αξιών και δικαίου, ανάπτυξης, ευημερίας και προοπτικής». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση 2,5 εκατ. πολιτών με επιδόματα που ξεπερνούν το 1 δισ. που εξασφαλίστηκε από επιχειρήσεις «και άτομα που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση», ώστε να «ανοίξουμε τον δρόμο στους πιο αδύναμους για μια καλύτερη ζωή». Εσπευσε μάλιστα να χαρακτηρίσει τη στάση των κοινωνικών εταίρων «όχι απλώς διακατεχόμενη από πνεύμα συνευθύνης, αλλά πατριωτισμού». Κατέληξε στη δέσμευση για χτίσιμο ενός σοβαρού κράτους – πρόνοιας για όλους και τη δημιουργία πλούτου μέσα από αλλαγή της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Λίγες ώρες μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ. Νικ. Λέγκας κρατώντας μετριοπαθείς τόνους και με δεδομένη την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, χαρακτήρισε ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση. Επισήμανε όμως ότι το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από τα υπεσχημένα προεκλογικώς, καθώς υποσχέθηκε 2,6 δισ. ευρώ έναντι του ενός δισ, που τελικώς διατίθεται: «Δεν υποβαθμίζουμε την προσπάθεια, αλλά δεν μπορείτε να υποβαθμίζετε εσείς παρόμοιες προηγούμενες κινήσεις της δικής μας κυβέρνησης», είπε.

Τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Αγγελος Τζέκης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Γ. Μαυρίκος καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο χαρακτήρισαν τη βοήθεια προς τους οικονομικά ασθενείς ως επίδομα φτώχειας και διαχείρισης της μιζέριας

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε την εφάπαξ εισφορά ως επαιτεία και την ακολουθούμενη πολιτική ως μη συνεκτική και χωρίς όραμα. Χαρακτηρίζοντας τη βοήθεια λίγη «την ώρα που οι τράπεζες ξεσαλώνουν από τα κέρδη».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (ψηφίζει λευκό στο νομοσχέδιο) ο αγορητής κ. Βασ. Μουλόπουλος έκανε λόγο για «συνεδρίαση που θυμίζει φιλόπτωχο ταμείο και νομοσχέδιο ελεημοσύνης», ενώ ζήτησε ριζοσπαστική αναδιανομή, αντί μέτρων επικοινωνιακής ελεημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή