Πειραματισμοί εν μέσω κρίσης

Πειραματισμοί εν μέσω κρίσης

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμό, αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να αγνοήσει τις παραινέσεις της Ε.Ε. και τα μηνύματα των αγορών για την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων με στόχο τη μείωση των εκρηκτικών ελλειμμάτων. Ο κ. Παπανδρέου είναι εμφανές πως στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση απορρίπτει εισηγήσεις τμήματος του οικονομικού επιτελείου για «ήπια» εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου, που προβλέπει μέτρα όπως το πάγωμα ή τη μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Αντιθέτως, επιχειρεί την έξοδο από την οικονομική στενωπό με βασικά εργαλεία την πάταξη της διαφθοράς και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η οποία και επισπεύδεται. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πείραμα» με αμφίβολο αποτέλεσμα, καθώς προωθείται εν μέσω πληθώρας διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της γενικευμένης κρίσης. Η επιλογή του κ. Παπανδρέου έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται συντασσόμενος με τη «λαϊκή» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, που πρεσβεύει πως η έξοδος από την οικονομική συγκυρία είναι δυνατή μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ομως, σειρά κορυφαίων υπουργών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί πως ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να είχε ήδη λάβει σκληρά μέτρα.

Κevin Featherstone: Ο Αρμαγεδδών ίσως είναι η λύση

Η ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανώς να αποδειχθεί θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού θα την εξαναγκάσει να λάβει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή