«Θα απαντά αλλά δεν θα δίνει τροφή στα Μέσα»

«Θα απαντά αλλά δεν θα δίνει τροφή στα Μέσα»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής έναντι των επιλογών του νέου προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά θα τηρήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φέρεται αποφασισμένη ναι μεν να «απαντά» όταν θεωρεί ότι προκαλείται όχι, όμως, «και να δίνει τροφή στα μέσα ενημέρωσης με διαρροές και σχόλια», όπως χαρακτηριστικά σημείωναν συνεργάτες της. Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Ν.Δ. το κλίμα είναι εξαιρετικά ρευστό, ενώ και οι δύο πλευρές «μετρούν» τις κινήσεις τους.

«Οι 306.000 ψηφοφόροι που επέλεξαν την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη δεν διάλεξαν απλώς πρόσωπο, αλλά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας… από αυτό το πλαίσιο η Ντόρα δεν πρόκειται να αποστεί, χωρίς όμως και να ξεκινήσει αντάρτικο». Με αυτή τη φράση, συνομιλητές της κ. Μπακογιάννη επιχειρούν να περιγράψουν την τακτική που θα τηρήσει εφεξής έναντι των επιλογών του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά. Στο στρατόπεδο της πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν αρνούνται ότι το σχεδόν «40%» των γαλάζιων που επέλεξε την κ. Μπακογιάννη στις εκλογές του Νοεμβρίου αποτελεί ένα μέγεθος που δεν μπορεί να αγνοηθεί στις εσωκομματικές ισορροπίες. Ωστόσο, και η ίδια γνωρίζει ότι η προίκα δεν είναι στατική καθώς την επομένη μίας εκλογικής μάχης, εν προκειμένω «χαμένης», πολλοί εκ των υποστηρικτών της ηττημένης πλευράς αναζητούν διαύλους με τον νικητή.

Η κ. Μπακογιάννη μοιάζει να μην επιθυμεί, στην παρούσα φάση, τη συμμετοχή της στο «σχήμα» που θα επιλέξει να δημιουργήσει ο κ. Σαμαράς για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς, ωστόσο, να αποκρύπτεται ότι η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» που πρεσβεύει ο κ. Σαμαράς, θα κριθεί στην πράξη με την αξιοποίηση και στελεχών που συντάχθηκαν κατά την πρόσφατη εσωκομματική μάχη με την υπουργό Εξωτερικών.

Από το επιτελείο της απορρίπτουν τα διακινούμενα σενάρια που έφεραν την πρώην υπουργό Εξωτερικών να επιχειρεί αναμέτρηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος. Αλλωστε, το αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής είναι τόσο καθαρό και πρόσφατο που οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης μόνον αρνητικό πρόσημο θα είχε. Παρά τα θρυλούμενα, ούτε στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα μιλήσει (σ.σ. ούτως ή άλλως δεν πρόκειται παρά για μία «πανηγυρική» συνεδρίαση με ομιλητές, πλην του κ. Σαμαρά, τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων) ούτε υπάρχει, όπως δηλώνεται, πρόθεση από την πλευρά της να ενθαρρύνει μια υποψηφιότητα που θα αντιπαρατεθεί με τον όποιο εκλεκτό του κ. Σαμαρά για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, οι αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάρρηξη των τυπικών ούτως ή άλλων σχέσεων των δύο μοιάζουν περισσότερες, από τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να τους φέρουν πιο κοντά.

Ηδη η αφορμή για την πρώτη κρίση στις σχέσεις των κ.κ. Α. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη δόθηκε πριν από μια εβδομάδα με τη διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου για τις συνομιλίες που είχε ως υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό της των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι. Οι σαφείς αποστάσεις που κράτησε η Ρηγίλλης μέσω ανακοίνωσής της, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κ. Μπακογιάννη, αλλά και οι «υποψίες» βουλευτών του περιβάλλοντος Μπακογιάννη ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκονται γαλάζια πρώην κυβερνητικά στελέχη, είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή της πρώην υπουργού στην αποστολή της Ν.Δ. στη Βόννη (σ.σ. επίσημη δικαιολογία ήταν η ασθένεια της κ. Μπακογιάννη) και την ενίσχυση της καχυποψίας μεταξύ Ρηγίλλης και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Με τις προσεγγίσεις στα εξωτερικά να αποτελούν μόνιμη αχίλλειο πτέρνα, άλλο κρίσιμο τέστ ενότητας αναμένεται να είναι η οικονομία. Η επίσημη στάση της Ν.Δ. έναντι των όποιων μέτρων προωθήσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αναδείξει εκ νέου τις διαφορές προσέγγισης μεταξύ των δύο τάσεων. Και βέβαια έπεται και συνέχεια που φθάνει μέχρι το συνέδριο του Ιουνίου και τις δημοτικές εκλογές.

Η κ. Μπακογιάννη θεωρείται δεδομένο ότι θα επιμείνει, στο συνέδριο, στην άποψη που διατύπωσε προεκλογικά για τη θεσμοθέτηση τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος με δεδομένη αναλογικότητα και στα όργανα. Και σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει η δυναμική των εκλογών να «εκφραστεί» στους συνέδρους και την Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει. Οι τάσεις, σημειωτέον, έχουν ήδη απορριφθεί, προφανώς εκφράζοντας τη θέση του κ. Σαμαρά, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Κ. Μαρκόπουλο.

Οι επιλογές, τέλος, για τις δημοτικές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν και το επόμενο αγκάθι. Αν και μη εκπεφρασμένη, θεωρείται δεδομένη η ενόχληση της πρώην υπουργού για το ζήτημα που ανέκυψε με το χρίσμα του κ. Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα. Και περιπτώσεις «Κακλαμάνη» δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή