«Ραντεβού» των πολιτικών αρχηγών κατά της διαφθοράς

«Ραντεβού» των πολιτικών αρχηγών κατά της διαφθοράς

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχεδόν έξι χρόνια, όταν στις 15 Απριλίου του 2004 συνεδρίασε με θέμα το Κυπριακό, συνέρχεται μεθαύριο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά το αίτημα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να θέσει στους επικεφαλής των κομμάτων τα προβλήματα που εγείρονται στην οικονομία από την έλλειψη διαφάνειας και την εκτεταμένη διαφθορά. Στην ατζέντα της συνάντησης θα περιλαμβάνεται μια συνολική θεώρηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως, η υποχρέωση δημοσιοποίησης στο Διαδίκτυο όλων των πράξεων φορέων του Δημοσίου και όλων των αποφάσεων κρατικών λειτουργών που αφορούν σε προμήθειες, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις. Και ακόμη, προτάσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας στα ΜΜΕ, πλήρης έλεγχος των πηγών και της ροής του χρήματος καθώς και της βιωσιμότητάς τους και η σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η υιοθέτηση των μέτρων αυτών σε ένα ενιαίο πρόγραμμα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς επιβάλλεται να έχει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και τη δέσμευσή τους για σταθερή και χωρίς αποκλίσεις εφαρμογή τους. Θα επισημάνει επίσης, ότι παράλληλα με τη δέσμη προτάσεων για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, κινείται και η πρόταση για τη διασφάλιση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος και της ανεξαρτησίας των πολιτικών με την υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος βασισμένου στο γερμανικό πρότυπο.

Θετικά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού ο κ. Αντ. Σαμαράς τονίζοντας ότι η Ν.Δ. επιδίωκε και επιδιώκει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και καθορίζουν την πορεία της χώρας. «Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ακολουθήσει πρακτικές άρνησης και αντίδρασης, όπως γινόταν, σχεδόν μόνιμα, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητο ότι θα προσέλθει στον διάλογο και θα συνεισφέρει ουσιαστικά σε αυτόν», είπε. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναπτύξει το γενικό πλαίσιο των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαφάνεια και θα επιφυλαχθεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα.

Στο συμβούλιο των αρχηγών θα παραστούν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα που θα έχει η συνάντηση. Παράλληλα, αμφισβητούνται έντονα οι προθέσεις του πρωθυπουργού και είναι εμφανής η καχυποψία και η αρνητική προδιάθεση. Το ΚΚΕ μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, έσπευσε ουσιαστικά να προκαταλάβει τα αποτελέσματα του συμβουλίου, τονίζοντας ότι απολύτως τίποτα δεν πρόκειται να προκύψει από τη σύσκεψη. «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συζητηθεί το θέμα της διαφθοράς και διαφάνειας στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πόλεμο που κάνει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι στον Περισσό, δεν βιάστηκαν να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν και αρχικά άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί η γ.γ. του κόμματος, με τη δικαιολογία ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί όταν φθάσει η επίσημη πρόσκληση και αφού αποσαφηνιστούν τα θέματα και το ακριβές περιεχόμενο όπου θα κινηθεί η συζήτηση. Στη συνέχεια, όμως, έγινε γνωστό ότι η Αλ. κ. Παπαρήγα θα προσέλθει στο «ραντεβού» με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου του δήλωσε ότι το αίτημα του πρωθυπουργού αποτελεί μια έξυπνη διέξοδο για να μη γίνει, όπως υποστήριξε, ανάλογη συζήτηση για τα εθνικά θέματα «η οποία θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση», ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό τερτίπι» την πρόταση για διάλογο στα θέματα της οικονομίας και διαφάνειας Τόνισε δε ότι ο διάλογος δεν είναι φάρμακο για κάθε νόσο, ιδιαίτερα «όταν είναι δεδομένο ότι η πολιτική έχει προαποφασιστεί» και προανήγγειλε δυναμική αντιπολιτευτική τακτική. «Ζητάει η κυβέρνηση πολιτική συναίνεση σε άδικες πολιτικές, για την εφαρμογή δεξιάς στρατηγικής» είπε ο κ. Τσίπρας.

Το συμβούλιο του 1992

Στις 13 Απριλίου 1992, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να πάρει θέση για την ονομασία και την αναγνώριση των Σκοπίων ως νέου κράτους. Μετά την συνάντηση των αρχηγών, ο τότε πρέσβης παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Μολυβιάτης διάβασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ το ακόλουθο ανακοινωθέν. «Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ’91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία»». Η σύσκεψη επισκιάστηκε από την αποπομπή των καθηκόντων του, τού υπουργού Εξωτερικών, και νυν πρόεδρου της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, που, ενώπιον των αρχηγών, επέμεινε στην υιοθέτηση των προτάσεών του για τον χειρισμό του ζητήματος. Διαφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλ. Παπαρήγα, ενώ η κ. Μ. Δαμανάκη, πρόεδρος του Συνασπισμού, επέκρινε τον κ. Α. Σαμαρά για λανθασμένους χειρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή