Οι 57 ημέρες που άλλαξαν τη Ν.Δ.

Οι 57 ημέρες που άλλαξαν τη Ν.Δ.

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο παρασκήνιο με σφοδρές συγκρούσεις αλλά και «χειρουργικές» παρεμβάσεις προηγήθηκε της πανηγυρικής εκλογής του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. Από τις πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως η «Κ», προκύπτει ότι στις 57 ημέρες που μεσολάβησαν από την ήττα της 4ης Οκτωβρίου ώς την ανάδειξη του νέου αρχηγού, τα στοιχεία που μετέβαλαν καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού ήταν: Η εμμονή του Δημ. Αβραμόπουλου στο άνοιγμα της διαδικασίας, η απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής και να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αντ. Σαμαρά, η ταχύτητα με την οποία ο τελευταίος υποστήριξε την εκλογή από τη βάση, τα λάθη τακτικής και στρατηγικής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε ο νυν εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Πάν. Παναγιωτόπουλος.

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί, ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ο πρώτος που έθεσε θέμα εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση, προκαλώντας μάλιστα τη μήνι συναδέλφων του. Στην πρώτη πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής -χωρίς τους φερομένους ως υποψήφιους αρχηγούς-, ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε το θέμα και επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να βγούμε από την αίθουσα και να πούμε στον κόσμο ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία». Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κ. Βύρ. Πολύδωρα, Πρ. Παυλόπουλου, Στεργ. Τσίφτη, Μ. Μανιάτη κ.ά., οι οποίοι έκαναν λόγο για πραξικόπημα και για κατάργηση του καταστατικού. Ακολούθησε εξαιρετικά σφοδρή λεκτική σύγκρουση. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις επόμενες συνεδριάσεις, όπου από την πλευρά των υποστηρικτών της κυρίας Μπακογιάννη άρχισε να εγείρεται το επιχείρημα περί κινδύνου να παραμείνει η Ν.Δ. χωρίς πρόεδρο. Ο Πάν. Παναγιωτόπουλος επανέρχεται και προτείνει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Δημ. Σιούφα. Σημειώνεται νέα σφοδρή κόντρα, αλλά στη συνέχεια η επιτροπή εξουσιοδοτεί ομόφωνα τον κ. Σιούφα να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος μέχρι τότε επιμένει ότι στις 8 Νοεμβρίου θα αποχωρήσει.

Οι υποψήφιοι

Στις 10 Οκτωβρίου, προσέρχονται στην επιτροπή οι υποψήφιοι. Εκεί, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος υπεραμύνεται της πρότασής του για εκλογή του νέου αρχηγού από τα μέλη και τους φίλους της Ν.Δ. Οι κ. Σαμαράς και Ψωμιάδης προσυπογράφουν θερμά την εισήγηση του κ. Αβραμόπουλου. Το κλίμα στην αίθουσα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και γίνεται σχεδόν εκρηκτικό όταν ο Βύρ. Πολύδωρας εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς τον κ. Αβραμόπουλο, τον οποίον κατηγορεί για την προηγούμενη πορεία του και τον ψέγει ότι σήμερα εμφανίζεται ως τιμητής και ζητεί την καταστρατήγηση του καταστατικού.

Την ίδια ώρα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη -η οποία δεν παρίσταται- ανακοινώνει πρώτη την υποψηφιότητά της για την ηγεσία. Ο κ. Σιούφας τηλεφωνεί στην κυρία Μπακογιάννη. «Ο,τι αποφασίσετε εγώ θα το τηρήσω», απαντά η κυρία Μπακογιάννη – θέση την οποία μέχρι σήμερα οι συνεργάτες της θεωρούν κομβικό λάθος.

Την επομένη, οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος συναντώνται με τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελικά αποδέχεται την αλλαγή της διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνία. Ακολουθούν διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, ο οποίος δεσμεύεται να συγκεράσει τις απόψεις και να τις αποτυπώσει σε κείμενο – συμφωνία. Οι υπογραφές επί του κειμένου μαζεύονται στους διαδρόμους της Βουλής – γεγονός το οποίο καταλογίζει στη συνέχεια με δριμύτητα στον κ. Σιούφα ο Δημ. Αβραμόπουλος, όταν καταλαβαίνει ότι στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται η εισήγησή του για να ψηφίσουν και τα μη μέλη της Ν.Δ.

Η τελική εισήγηση

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο κ. Σιούφας καταθέτει στην Κεντρική Επιτροπή την τελική εισήγηση. Αργά το απόγευμα, η ατμόσφαιρα αρχίζει και βαραίνει. Ομιλητές ζητούν να επιστρέψει η Ν.Δ. στην αρχική απόφαση για εκλογή του αρχηγού από το συνέδριο. Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος μυρίζεται τον κίνδυνο στον αέρα και καταθέτει συμβιβαστική πρόταση. Εκείνη τη στιγμή παίρνει την απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής. Την επομένη ανακοινώνει στους στενούς του συνεργάτες την απόφασή του να αποσυρθε. Μία ημέρα αργότερα τη δημοσιοποιεί. Συναντάται, δύο φορές με τον Πάν. Παναγιωτόπουλο, μετά από πρωτοβουλία του δευτέρου. Την Παρασκευή, ο πρώην υπουργός συναντάται με την Ντόρα Μπακογιάννη. Το κλίμα είναι καλό αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μεταξύ τους πολιτική σχέση λόγω ελλείμματος εμπιστοσύνης. Λίγο αργότερα, ο κ. Αβραμόπουλος τηλεφωνεί στον Αντ. Σαμαρά. Συναντώνται το επόμενο πρωί – λίγο πριν ξεκινήσει το έκτακτο συνέδριο. Εκείνη η συνάντηση ήταν η απαρχή της μετέπειτα πορείας, αφού σε αυτή συμφωνήθηκε η στρατηγική συμμαχία των δύο. Το περιεχόμενο της συνάντησης κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την Τρίτη, οπότε πραγματοποιούν κοινή εμφάνιση. Στο μεσοδιάστημα, οι δύο άνδρες συναντώνται δύο φορές, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ανατροπή έχει δρομολογηθεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή