Public Issue: Οι πολίτες ψηφίζουν τα μέτρα…

Public Issue: Οι πολίτες ψηφίζουν τα μέτρα…

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων συμφωνεί με τη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι με την αύξηση των φόρων και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Οικονομικών για τη διαχείριση της κρίσης και επικροτεί τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και το 68%, με το πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, το 61% διαφωνεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μόνο 3 στους 10 θεωρούν σωστή την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η ευρεία αποδοχή κάποιων τουλάχιστον από τα μέτρα που εξήγγειλε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξηγείται από το γεγονός ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους (83%) ανησυχούν για το δημόσιο χρέος και μάλιστα σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) εκτιμούν, ότι ακόμη κι αν δεν χρεοκοπήσει η χώρα μας, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το δημόσιο χρέος και θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε βοήθεια.

Μάλιστα, η πλειονότητα θα προτιμούσε να απευθυνθεί η Ελλάδα για δανεισμό είτε στη Γερμανία είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που δείχνουν προτίμηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, το 62% εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση παρά την υπαναχώρηση από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, θεωρώντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Επίσης, το 58% εμπιστεύεται τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας και το 55% τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Αισθητά λιγότεροι (42%) είναι αυτοί που εμπιστεύονται την κ. Λ. Κατσέλη. Θετικής υποδοχής από το 58% των ερωτηθέντων έτυχε και η στάση που κρατάει ο κ. Σαμαράς στα θέματα της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή