Δέκα απαντήσεις για τους νέους φόρους

Δέκα απαντήσεις για τους νέους φόρους

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο, στους φορολογικούς οδηγούς που δημοσιεύουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά λίγο πριν από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουμε προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση. Για τα φετινά εισοδήματα τα δεδομένα αλλάζουν. Η συγκέντρωση αποδείξεων καθίσταται σχεδόν υποχρεωτική, δεδομένου ότι οι ετήσιες δαπάνες συνδέονται με το αφορολόγητο όριο. Οσοι δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν μικρότερο αφορολόγητο όριο και θα πληρώσουν φόρο για τις αποδείξεις που λείπουν, ενώ όσοι καταφέρουν να τις μαζέψουν, απλά θα έχουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση αλλάζει η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όπου προστίθενται τέσσερα νέα κλιμάκια (συνολικά επτά) τα οποία οδηγούν σε ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιβαρύνσεις για όσους λαμβάνουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω. Παρακάτω παρατίθενται ερωτήσεις και απαντήσεις, στοχεύοντας στην πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις

1. Ποιο είναι το αφορολόγητο όριο με βάση τη νέα κλίμακα;

Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Ωστόσο, για τα εισοδήματα του 2010 το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται». Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, θα απαιτείται συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων για να εξασφαλισθεί το αφρολόγητο όριο. Φορολογούμενοι με εισόδημα έως 6.000 ευρώ δεν χρειάζονται αποδείξεις. Για εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, για εισόδημα 7.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 700 ευρώ.

2. Αν δεν προσκομίσω αποδείξεις, τι επιβάρυνση θα έχω;

Ανάλογα με το εισόδημα του κάθε φορολογουμένου. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδημα 15.000 ευρώ θα έχει επιβάρυνση μόνο από τη μη υποβολή των αποδείξεων ύψους 450 ευρώ. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει επιβάρυνση 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο της επιβάρυνσης από τη μη συγκέντρωση αποδείξεων φθάνει τα 1.200 ευρώ.

3. Το νέο σύστημα οδηγεί σε ελαφρύνσεις ή επιβαρύνσεις;

Μέχρι τις 29.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρωθούν όλες οι αποδείξεις που χρειάζονται για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο όριο προκύπτουν ελαφρύνσεις. Από τις 29.000 και πάνω, προκύπτουν επιβαρύνσεις για όλα τα εισοδήματα. Σημειωνεται ότι η σύγκριση γίνεται με βάση τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που αφορά στα εισοδήματα που θα εισπραχθούν το 2010.

4. Μέχρι σήμερα, είχαμε έκπτωση από τη συγκέντρωση αποδείξεων από ταβέρνες και εστατόρια κ.λπ. και εξασφαλισμένο το αφορολόγητο όριο. Το όφελος αυτό χάνεται;

Ναι. Η έκπτωση του 40% από το εισόδημα για αποδείξεις από ταβέρνες, γυμαστήρια κ.λπ. καταργείται. Πλέον, οι αποδείξεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο όριο. Από την κατάργηση του μπόνους προκαλείται επιβάρυνση σε σχέση με το ισχύον σύστημα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα, το 2009, ύψους 13.000 ευρώ και αποδείξεις 1.000 ευρώ δεν θα κατέβαλλε στην εφορία κανένα φόρο. Με τα νέα δεδομένα, φορολογούμενος με εισόδημα 13.000 ευρώ και περισσότερες αποδείξεις ύψους 3.900 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία φόρο ύψους 180 ευρώ.

5. Θα μπορώ να λαμβάνω αποδείξεις από πρατήρια βενζίνης, περίπτερα, λαϊκές αγορές και ταξί για να διαμοφώσω το αφορολόγητο όριο;

Με βάση όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι ανωτέρω αποδείξεις θα χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου. Ωστόσο, ακόμα οι ανωτέρω επαγγελματικοί κλάδοι δεν έχουν εγκαταστήσει ταμειακές μηχανές, δεδομένου ότι αυτό δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο. Ακόμη κι αν το νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυτήν την υποχρέωση ψηφιστεί τον προσεχή Μάρτιο, θα χρειαστούν ακόμη δύο ή τρεις μήνες μέχρι να τοποθετηθούν οι ταμειακές μηχανές στα πρατήρια ή στα περίπτερα κ.λπ.

6. Δεδομένου ότι ακόμη δεν μπορώ να λάβω σειρά αποδείξεων όπως οι παραπάνω, πώς θα συγκεντρώσω το τεράστιο ποσό με αποδείξεις που ζητάει η εφορία;

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι αποδείξεις που ζητάει από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει να μειωθούν στο 20% του εισοδήματος από 30% που αρχικώς είχε ανακοινωθεί.

7. Οι αποδείξεις που συγκεντρώνω από ταξίδια στο εξωτερικό θα εκπίπτουν;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός δύο μηνών (μέχρι τις 29 Μαρτίου) να συμπεριλάβει στον φορολογικό νόμο την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα και των αποδείξεων των καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Δηλαδή, θα πρέπει να εκπίπτουν οι αποδείξεις τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα από την Ελλάδα. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

8. Πώς θα γίνεται η παρακράτηση στους μισθωτούς μετά τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με το ύψος των αποδείξεων;

Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που προβλέπει τις εν λόγω αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο προς τις εφορίες, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων σχετικά με την παρακράτηση στους μισθωτούς. Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει ντε φάκτο ότι κάθε μισθωτός θα καλύπτει με τις αποδείξεις το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Βάσει αυτής της υπόθεσης θα γίνεται η παρακράτηση. Οι διαφορές (λιγότερες αποδείξεις ή περισσότερες για την κάλυψη του αφορολόγητου) που θα προκύπτουν θα συμψηφίζονται στην εκκαθάριση.

9. Από ποιες δαπάνες μπορώ να χρησιμοποιήσω αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσω το αφρολόγητο όριο;

– Κοινόχρηστες δαπάνες, αγορά πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ.

– Σούπερ μάρκετ και λοιπά καταστήματα ειδών διατροφής.

– Από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.

– Δαπάνες δεξιώσεων γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων.

– Καφενεία – καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και fast food.

– Μεσίτες ακινήτων, λογιστές – φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.

– Επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών.

– Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών.

– Αγορά επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή τη συντήρηση αυτών.

– Αγορά βιβλίων, χαρτικών, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών.

– Δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα ή σε τουριστικά γραφεία – πρακτορεία.

– Ποσά που καταβάλλονται για μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και για αγορά ανταλλακτικών.

10. Ποιες αποδείξεις δεν έχουν όφελος για τους μισθωτούς;

– Δαπάνες τηλεπικοινωνιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας).

– Υδρευσης.

– ΔΕΗ.

– Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

– Μεγάλες πάγιες αγορές περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκινήτων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή