ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων μετά τα μέτρα

Οι κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται, σταδιακά, έναντι του εξαγγελθέντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν έχουν προκαλέσει -μέχρι στιγμής- ουσιαστική φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ούτε έχουν μεταβάλει θεαματικά τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, που παγιώθηκε στο μετεκλογικό τετράμηνο.

Οπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα του μηνιαίου Βαρόμετρου Φεβρουαρίου της Public Issue, για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, βασικοί δείκτες αποτίμησης της εικόνας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού παρουσιάζονται ενισχυμένοι, όπως π.χ. η κυβερνητική δημοτικότητα (37%, +3%), ή σταθεροποιημένοι, π.χ. ο δείκτης καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα (40%) και πρωθυπουργικής δημοτικότητας (72%). Από την άλλη πλευρά, οι υπαρκτές φθορές που καταγράφονται -σήμερα- στη μέτρηση, π.χ. είτε στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος (65%, -4%), είτε στην πρωθυπουργική καταλληλότητα (48%, -5%), θα πρέπει να αξιολογηθούν μάλλον περιορισμένες, σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται. Ασφαλή ένδειξη στην ίδια κατεύθυνση συνιστά και η βελτίωση του ιδιαιτέρως σημαντικού δείκτη γενικού πολιτικού κλίματος (σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας), ο οποίος, εν μέσω οξύτατης κρίσης, όχι μόνον εμφανίζει άνοδο (+5%), αλλά τα επίπεδα στα οποία κινείται (38%), υποδηλώνουν θετική επίδραση στις κοινωνικές προσδοκίες για την πορεία της χώρας, ισχυρότερη και από εκείνην που προκάλεσε το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου.

Στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς δείχνει μάλλον να επωφελείται τόσο ό ίδιος όσο και το κόμμα του από τη συναινετική στάση την οποία τηρεί. Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τη Ν.Δ. ενισχύεται (+1%, 31,5%), ενώ η υστέρησή της από το ΠΑΣΟΚ μειώνεται (-16,5%, έναντι 17,5% τον πρώτο μήνα του έτους). Αυτό το συμπέρασμα αποδεικνύεται, επίσης, από την σημαντική αύξηση που καταγράφει το μερίδιό του στον δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας (26%, +6%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο,) ενώ οι δείκτες προσωπικής (68%) και κομματικής δημοτικότητας (43%), παραμένουν μάλλον σταθεροποιημένοι (+1%). Από την άλλη πλευρά, η ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος στην παρούσα συγκυρία φαίνεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στον ΛΑΟΣ και τον αρχηγό του, που καταγράφονται στην θεαματική ενίσχυση τόσο της προσωπικής (46%, +7%), όσο και της κομματικής (43%, +9%) δημοτικότητας.

Περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν τα ευρήματα του Βαρόμετρου σχετικά με τη μορφή της διακυβέρνησης και τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων σε αυτήν (βλέπε σχετικό διάγραμμα): Αφενός, η κοινωνική υποστήριξη προς τις μονοκομματικές κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.), αλλά και προς την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Αφετέρου, στις απόψεις της κοινής γνώμης φαίνεται να κερδίζει διαρκώς έδαφος είτε η συνεργασία των δύο (μεγάλος συνασπισμός) είτε η λύση της οικουμενικής.

www.mavris.gr / www.publicissue.gr