Εκρηκτικό το κλίμα μεταξύ υπουργών

Εκρηκτικό το κλίμα μεταξύ υπουργών

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα αλλεπάλληλα διεθνή και εσωτερικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός, προστίθεται πλέον και η επιτακτική ανάγκη να καταστείλει τις διαρκείς ενδοκυβερνητικές παραφωνίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πια γίνει απολύτως αντιληπτό ότι οι συνεχείς επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις που εκφράζουν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη όχι μόνον ακυρώνουν, αλλά κατ’ ουσίαν υπονομεύουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των σκληρών επιλογών της.

Ηθελημένα ή μη, στο επίκεντρο του κυβερνητικού προβλήματος έχει βρεθεί και πάλι η κ. Λούκα Κατσέλη, λόγω πρωτίστως της εμμονής της να δημοσιοποιεί τις διαφωνίες της με τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η επιλογή της υπουργού Οικονομίας όχι μόνον να αμφισβητήσει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του φορολογικού νόμου, αλλά και να κοινοποιήσει στους δημοσιογράφους τις αντιπροτάσεις της, προκάλεσε την οργή σύσσωμου του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αρκετοί υπουργοί εκτιμούν πλέον ότι η κ. Κατσέλη βρίσκεται ένα βήμα προ μιας οριστικής ρήξης με το Μαξίμου.

Ενδεικτική και μόνον είναι μια φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού. Οταν κλήθηκε την Παρασκευή να περιγράψει «πώς αντέδρασε ο πρόεδρος στη νέα διαφοροποίηση της κ. Κατσέλη», απάντησε με τη φράση «προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του»… Ενδεικτικό άλλωστε του ψυχρού κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις της κ. Κατσέλη και με τους στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι στιγμιότυπο της προηγούμενης Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Χ. Παμπούκης συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και έπειτα με την υπουργό Οικονομίας, στην οποία απλώς γνωστοποίησε ότι η εκκρεμότητα της υπαγωγής του Λιμενικού Σώματος σε ένα από τα δύο υπουργεία λύεται προς όφελος του πρώτου…

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι εξόφθαλμη υπερβολή να καταλογίζονται αποκλειστικά στην υπουργό Οικονομίας όλες οι κυβερνητικές δυσλειτουργίες. Μπορεί το ζήτημα «Κατσέλη» να μονοπωλεί τη δημοσιότητα, αλλά στο παρασκήνιο οι σχέσεις μεταξύ πολλών υπουργών μόνον αρμονικές δεν είναι. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μάλιστα αρκετοί έχουν φτάσει στο σημείο να αλληλοκατηγορούνται για προσωπικές στρατηγικές, με το επιχείρημα ότι είτε διά της εσκεμμένης εξαφάνισής τους είτε μέσω «διπλωματικών» διαφοροποιήσεων επιχειρούν να μην έχουν προσωπικό κόστος από την οικονομική πολιτική.

Τρανταχτή απόδειξη των κυβερνητικών δυσλειτουργιών ήταν άλλωστε και ο αναβρασμός που προκλήθηκε τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν ότι οι «σκανδαλώδεις εξαιρέσεις για αρκετούς κλάδους εργαζομένων (ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικούς κ.λπ.) δεν θα περνούσαν «αναίμακτα» από τη Βουλή». Αναβίωσαν μέχρι και ενδοκομματικά αλληλομαχαιρώματα, καθώς βουλευτές κυρίως της Β΄ Αθήνας «κάρφωναν» συναδέλφους τους ότι τον τελευταίο καιρό μοίραζαν υποσχέσεις στις λαϊκές αγορές των προαστίων ότι θα βάλουν πλάτη να εξαιρεθούν από τις ταμειακές μηχανές…

Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε για μια ακόμη φορά ο κ. Θοδ. Πάγκαλος. Κατά πληροφορίες της «Κ», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αποσιάζοντα πρωθυπουργό την Τρίτη όχι μόνον του μετέφερε το τεταμένο κλίμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά υπερθεμάτισε της γνώμης των αντιδρώντων βουλευτών, επισημαίνοντας ότι θα ήταν τεράστιο σφάλμα της κυβέρνησης να περιλάβει στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νόμου οποιεσδήποτε εξαιρέσεις. Και αποσπώντας την πρωθυπουργική συναίνεση συγκάλεσε την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, στην οποία ο αντιπρόεδρος επί της ουσίας επέβαλε την άρση όλων των εξαιρέσεων με το επιχείρημα ότι αυτές υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει πρωτίστως ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν προσκλήθηκε η κ. Λούκα Κατσέλη. Συνεργάτες του κ. Πάγκαλου χαρακτήριζαν «φυσιολογική» την εξαίρεσή της, δεδομένου ότι το θέμα συζήτησης ήταν το φορολογικό νομοσχέδιο. Η επιλογή, ωστόσο, και του αντιπροέδρου να μην προσκαλέσει την υπουργό Οικονομίας σε μια σύσκεψη στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων και υπουργοί με χαρτοφυλάκια θεωρητικώς άσχετα του φορολογικού νόμου (όπως η κ. Τίνα Μπριμπίλη και ο κ. Παύλος Γερουλάνος) θεωρήθηκε άλλη μια ένδειξη ότι στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη ενδεχομένως έχει βρεθεί το πρώτο εξιλαστήριο θύμα για όλες τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή