Κινήσεις ανάταξης του κλίματος

Κινήσεις ανάταξης του κλίματος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίσπευση μέτρων και αποφάσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή του δυσμενούς κλίματος που καταγράφεται διεθνώς για την ελληνική οικονομία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία με την οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η χώρα από τις αγορές, όπως απέδειξε και η χθεσινή εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της. Αυτό μετέδιδαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέτοντας, μάλιστα, και όριο τα μέσα Μαΐου, χρόνος που ως γνωστόν θα γίνει ο νέος επανέλεγχος του Προγράμματος Σταθερότητας από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα από αύριο στη Βουλή, ενώ ακολουθεί το επόμενο δεκαήμερο το ασφαλιστικό ν/σ, ο αναπτυξιακός νόμος και το πολυσυζητημένο σχέδιο «Καλλικράτης» που αλλάζει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Παράλληλα, δε, όπως ήδη έγινε γνωστό, θα επισπευσθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και οι αποφάσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων οι οποίες είχαν αρχικώς προαναγγελθεί για τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στα επιτόκια δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μήπως και τα μέτρα αυτά αποδειχθούν ανεπαρκή από τις διεθνείς αγορές με την έννοια ότι έχουν προεξοφληθεί και επομένως είναι αμφίβολο αν θα συμβάλουν στην πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων. Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι ίσως τυχαίο ότι έκρινε σκόπιμο να προαναγγείλει χθες (στο Μέγκα) ότι σύντομα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα συζήτησης ένα εκτενές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποιες προβληματικές εταιρείες θα «αγγίξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές κύκλοι μιλούν για την ανάγκη αναζήτησης δραστικών λύσεων στους πλέον δαπανηρούς οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ. Την άποψη αυτή φέρεται να στηρίζει και ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, κρίνοντας προφανώς πώς μόνον και με τέτοιες κινήσεις μπορεί να μεταδώσει η χώρα διεθνώς τη βούληση της για γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή