Αντιδράσεις στον διάλογο από ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

Αντιδράσεις στον διάλογο από ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις του με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι «σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς πάτρωνες». Σημείωσε ακόμη ότι «η βήμα προς βήμα προσέγγιση, που ξεκίνησε στη Μαδρίτη το 1997, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται σε βήμα προς βήμα διολίσθηση προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικανού διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, που κηρύσσει το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη». Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΛΑΟΣ. Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι πρέπει «να τελειώνουμε με τα παραμύθια και τα πανηγύρια: «η κολόνια της δυσοσμίας με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κρατά πολλά χρόνια. Θέλουν να αναθερμάνουν τις σχέσεις Κεμάλ – Βενιζέλου και ταυτοχρόνως οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει σε 300 σημεία τη Συνθήκη της Λωζάννης. Σήμερα έρχονται με κλάδο ελαίας και τον μεταφέρουν με… F16, σε τέτοιο σημείο ώστε σήμερα να έχουμε τις περισσότερες παραβιάσεις που έγιναν φέτος. «Ae sihtir», επιτέλους…».

Συμφωνία για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών ζητούν με ανακοίνωσή τους ο Συνασπισμός και το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας ODP. Διακηρύσσουν ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή και επισημαίνουν ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή