Εικοσιένα μνημόνια με στόχο την προσέγγιση

Εικοσιένα μνημόνια με στόχο την προσέγγιση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστέγασμα το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβερνήσεως, που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διακηρύσσει την πρόθεσή τους να εργασθούν για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, συνολικά 21 μνημόνια και διακηρύξεις υπεγράφησαν χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών. Τα μνημόνια αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, λαθρομετανάστευση μέχρι διευκολύνσεις για τους επισκέπτες και συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικά, υπεγράφησαν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους ανά θέμα υπουργούς των δύο χωρών:

– Για τις εξωτερικές σχέσεις: Η πολιτική διακήρυξη, με την οποία συστήνεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανεών – Παζάρκουλε, στον Εβρο, με στόχο τη διευκόλυνση διέλευσης επισκεπτών.

– Για την οικονομία και το εμπόριο: Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ του Invest in Greece και του Τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων.

– Για την ενέργεια: Μνημόνιο κατανόησης, το οποίο αφορά την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου TGI και τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

– Για το περιβάλλον: Συνεργασία στη διαχείριση του Εβρου για τις πλημμύρες και την ποιότητα των υδάτων.

– Για την εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογία: Κοινή διακήρυξη, με την οποία προβλέπεται συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ανταλλαγή φοιτητών, κοινά ερευνητικά προγράμματα και επανενεργοποίηση κοινών επιτροπών για τα βιβλία ιστορίας.

– Για τις μεταφορές, μεταξύ του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και των συνδυασμένων μεταφορών και ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.

– Για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης: Ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής παράνομων μεταναστών. Εντός τριών μηνών θα ορισθεί το λιμάνι μέσω του οποίου θα γίνεται η επανεισδοχή στην Τουρκία, και θα είναι αυτό της Σμύρνης ή κάποιο σε κοντινή απόσταση. Η Τουρκία συμφωνεί να δέχεται τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής ετησίως. Παράλληλα, συμφωνήθηκε κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο».

– Για τον τουρισμό και τον πολιτισμό: Διακηρύξεις για συνεργασία, που προβλέπουν πολιτιστικές ανταλλαγές, ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανασκαφών και συντήρησης έργων τέχνης, συνεργασία σε εκδηλώσεις σύγχρονου πολιτισμού και συνεργασία με κοινά τουριστικά προϊόντα που θα προωθηθούν κυρίως προς την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή