Η στάση των φίλων της κ. Μπακογιάννη

Η στάση των φίλων της κ. Μπακογιάννη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά δημιουργίας νέου κομματικού σχήματος βρίσκεται εμφανώς πλέον η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μόλις προχθές στον ΣΚΑΪ η ίδια επιβεβαίωσε απρόκλητα, μιας και η ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο να βγει εκτός πολιτικής, πως εκτός από την εθελουσία έξοδο σκέπτεται και «το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος πολιτικός χώρος με νέες ιδέες, φιλελεύθερες, και όχι λαϊκίστικες».

Κατά εκτιμήσεις, ο πολιτικός σχηματισμός δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός του έτους («αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει τίποτε τέτοιο, είναι πρόωρο» λέει η ίδια), καθώς η κ. Μπακογιάννη θα περιμένει να διαγνώσει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών, αλλά και τα μηνύματα που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα κληθούν και οι φίλα προσκείμενοι βουλευτές να λάβουν τις αποφάσεις τους, εκτός αν νωρίτερα -με κάποια αφορμή- βρεθούν και αυτοί εκτός γαλάζιου μαντριού. Ρηγίλλης και Διονυσίου Αρεοπαγίτου μοιάζουν να συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο αριθμός των εν ενεργεία βουλευτών που θα βρεθούν σίγουρα στο πλάι της κ. Μπακογιάννη θα είναι, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, μονοψήφιος. Περισσότερο έτοιμοι να ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη μοιάζουν να είναι οι κ. Κ. Κιλτίδης, Ελσα Παπαδημητρίου, Γ. Κοντογιάννης, Σ. Κεδίκογλου και Χρ. Μαρκογιαννάκης. Εφόσον στο σχήμα βρεθεί και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πιθανό ότι θα ακολουθήσει ο κουμπάρος του βουλευτής Αχαΐας Μιχ. Μπεκίρης. Το «παρών» θα δώσει, δεδομένα, και ο ευρωβουλευτής Θεοδ. Σκυλακάκης.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ωστόσο, εκπλήξεις, με ενδεικτικό παράδειγμα τον βουλευτή Κιλκίς. Ο κ. Κιλτίδης είναι εκ των στενότερων συνομιλητών της κ. Μπακογιάννη, ωστόσο μοιάζει να «μπερδεύεται» από τις συζητήσεις του επιτελείου της για το «φιλελεύθερο κέντρο» εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί το νέο σχήμα. Θέμα αποκλεισμού του δεν τίθεται εκ μέρους της κ. Μπακογιάννη, ωστόσο καλού κακού ο ίδιος διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ.

Από εκεί και πέρα, ανοίγει ένας κύκλος στενών ή τακτικών συνομιλητών, ουχί όμως και «συνοδοιπόρων». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι Θαν. Γιαννόπουλος, Κ. Καραγκούνης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Χατζηδάκης. Για τους περισσότερους εξ αυτών, όπως άλλωστε και για τον κ. Γερ. Γιακουμάτο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μάλλον θα παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι γαλάζιοι που εκλέγονται στην Κρήτη. Κρίσιμη παράμετρος γι’ αυτούς θα είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο νησί, εφόσον συγκροτηθεί το νέο σχήμα. Η Κρήτη είναι η περιφέρεια που, και σήμερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά της και, παράλληλα, «κάστρο» της κ. Μπακογιάννη. Με τα σημερινά δεδομένα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν το νέο πολιτικό σχήμα ή τον κίνδυνο της μη επανεκλογής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή