Βουλευτές θέλουν να γίνουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι

Βουλευτές θέλουν να γίνουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξημένες αρμοδιότητες -οικονομικές και διοικητικές- με τις οποίες ο «Καλλικράτης» προικίζει τους δήμους και τις νέες περιφέρειες, αποτελούν δέλεαρ για πολλούς βουλευτές. Αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν ότι μια καριέρα στη νέα αυτοδιοίκηση είναι αξιοζήλευτη, σε σύγκριση με τη θέση του βουλευτή και μάλιστα σε μια κυβέρνηση η οποία έχει ήδη ψηφίσει αρκετά αντιδημοφιλή μέτρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί το ρεύμα που υπάρχει και αναμένεται να ζητήσουν απ’ όσους ενδιαφέρονται για το χρίσμα του υποψηφίου, να παραιτηθούν από τη βουλευτική έδρα τους. Ελπίζουν έτσι ότι θα ανακόψουν το κύμα φυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου κάποια περιφέρεια ή δήμο περιλαμβάνονται ακόμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Εξ αυτών ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης θεωρείται βέβαιος υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης, ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Απ. Κατσιφάρας ενδιαφέρεται για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από τους δύο νομάρχες της περιοχής (Δ. Κατσικόπουλος, Θ. Σώκος) για τη συγκεκριμένη περιφέρεια ακούγεται και το όνομα της κ. Σοφίας Γιαννακά. Η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να κατέλθει υποψήφια για τον Δήμο Αθηναίων ή την Περιφέρεια Αττικής. Προς το παρόν πάντως οι δύο νομάρχες,, κ. Ι. Μίχας και Ι. Σγουρός, είναι οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής, δίχως να αποκλείεται και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης.

Δύο βουλευτές, η κ. Τόνια Αντωνίου (Βοιωτίας) και Κατερίνα Περλεπέ (Εύβοιας) επιθυμούν να διεκδικήσουν την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ως κύριο αντίπαλο έχουν τον νυν νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλ. Περγαντά. Για την περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από τον νυν περιφερειάρχη Αττικής κ. Ηλ. Λιακόπουλο, συζητείται η περίπτωση του βουλευτή κ. Εκτ. Νασιώκα. Η κ. Ελπίδα Τσουρή ζητεί να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο κ. Π. Ρήγας ενδιαφέρεται για εκείνη του Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μέχρι στιγμής επικρατέστερος είναι ο νομάρχης Δωδεκανήσων κ. Ι. Μαχαιρίδης. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, συζητείται το όνομα του κ. Χρ. Αηδόνη. Η κ. Χρύσα Αράπογλου θεωρεί ότι έχοντας σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια, δικαιωματικά θα πρέπει να είναι η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μαγκριώτης ενδιαφέρεται επίσης να διεκδικήσει τον δήμο. Γενικώς, η κατακόρυφη πτώση του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου και η διαφαινόμενη αδυναμία της Ν.Δ. να κερδίσει τον δήμο, δημιουργεί μια χρυσή ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει τη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο βουλευτής Αχαΐας κ. Κ. Σπηλιόπουλος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στον νέο διευρυμένο δήμο Αιγιαλείας, ενώ ο κ. Μ. Σκουλάκης έχει γνωστοποιήσει προ αρκετών μηνών στο Μέγαρο Μαξίμου ότι επιθυμεί να διεκδικήσει τον Δήμο Χανίων. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, ο οποίος κινδυνεύει να πέσει είτε στα χέρια της Ν.Δ. είτε σε εκείνα του ανεξάρτητου κ. Π. Μαντούβαλου. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιθυμούσαν συνέχιση της θητείας του κ. Π. Φασούλα. Η δυσκολία έγκειται στον εντοπισμό υποψηφίου, ο οποίος θα δεχθεί να διεκδικήσει ένα δήμο με χρέη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μίχας, ο οποίος θεωρείται το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο λιμάνι, έχει βολιδοσκοπηθεί, αλλά εκδήλωσε άρνηση. Πρόσωπο αναζητείται επίσης για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για τη «δύσκολη» Πελοπόννησο έχει ζητηθεί η συνδρομή του κ. Στ. Μπένου, ο οποίος αρνείται. Στην Πάτρα και το Ηράκλειο θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν δήμαρχοι κ. Α. Φούρας και Ι. Κουράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή