Κατασκευαστικές: Πάνω από 500 εκατ. συνολικές οφειλές

Κατασκευαστικές: Πάνω από 500 εκατ. συνολικές οφειλές

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστικών εταιρειών που στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους σε δημόσια έργα. Οι οφειλές του Δημοσίου -αν και αυξομειώνονται- ξεπερνούν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, τα 500 εκατ. ευρώ. Στις μεγαλύτερες εταιρείες της 7ης εργοληπτικής τάξης, υπάρχουν οφειλές που διαμορφώνονται σε τουλάχιστον 30 εκατ. κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ αυτών να βρίσκονται προ των πυλών της κατάρρευσης.

Ταυτόχρονα, η ένδεια έργων στον ιδιωτικό τομέα έχει ψαλιδίσει άλλη μία πιθανή πηγή εσόδων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συνεισφορά κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας στα αποτελέσματα των εταιρειών που πρόλαβαν να έχουν ώριμες επενδύσεις στον τομέα αυτόν. Οι υπόλοιπες μικρομεσαίες τεχνικές εταιρείες βρίσκονται στην αφάνεια, διεκδικώντας με κάθε κόστος τα λιγοστά έργα που προκηρύσσονται και δίνοντας εκπτώσεις που ξεπερνούν πλέον το 50%, δείγμα της απελπιστικής κατάστασης του κλάδου.

Σημειωτέον ότι η ασυνέπεια του Δημοσίου προς τον κατασκευαστικό κλάδο ξεκίνησε ήδη από το 2005, αλλά έλαβε μεγάλη έκταση την τελευταία τριετία. Πλέον, όμως, το οικονομικό περιβάλλον έχει περιορίσει δραστικά τις τραπεζικές πιστώσεις, στερώντας από τις εταιρείες τη δυνατότητα κάλυψης των ταμειακών τους αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή