Υλικά, φάρμακα: 1,8 δισ. το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων

Υλικά, φάρμακα: 1,8 δισ. το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τον Αύγουστο, τα συνολικά χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υλικών πλησίασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην ελληνική αγορά, εκτιμά ότι από την αρχή του χρόνου έως τον Αύγουστο τα χρέη του Δημοσίου προς τα μέλη του ανέρχονται στα 520 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, μόλις τα 24 εκατ. ευρώ (περίπου το 4,5%) έχουν καταβληθεί στα 193 μέλη του Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Αρναούτη, γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το χρέος αυξανόταν κατά 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ποσό που μειώθηκε σταδιακά λόγω της πολιτικής συγκράτησης των παραγγελιών που εφάρμοσαν τα νοσοκομεία αλλά και την αναστολή προμηθειών επί πιστώσει στην οποία προχώρησε ο ΣΕΠ τον Ιούνιο.

Αντιστοίχως, ο ΠΑΣΥΠΟΥ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού) στο τέλος Αυγούστου είχε απαιτήσεις από το κράτος 150 εκατ. ευρώ. Στα 63 μέλη του από την αρχή του έτους έχει καταβληθεί λιγότερο του 5%, ήτοι 7,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Διονύση Σαργέτη, πρόεδρο του ΠΑΣΥΠΟΥ, το ποσό της συνολικής οφειλής θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν είχαν οι υποχωρήσει οι τιμές των προϊόντων κατά 30%.

Σε ποσό μικρότερο των 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χρέος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), που αποτελείται από 60 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν τζίρο της τάξης των 38 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος αυτός ασχολείται με την κατασκευή, εισαγωγή και εμπορία ιατρικών αναλωσίμων και όπως δείχνουν οι ισολογισμοί, οι περισσότερες δραστηριοποιούμενες εταιρείες έχουν μεγαλύτερο συντελεστή καθαρών κερδών σε σχέση με ό,τι επικρατεί στην αγορά.

Το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν ήδη τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες για τιμολόγια που έχουν εκδοθεί το 2010 κι ενώ ακόμη οι εταιρείες δεν έχουν λάβει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μέσω των οποίων θα αποπληρωθούν για τις οφειλές των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το συνολικό ύψος των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις- μέλη του για τιμολόγια που εκδόθηκαν το 2010 ανερχόταν στις 30 Ιουνίου σε 672,1 εκατ. ευρώ, ποσό που σήμερα είναι ακόμη υψηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή