Αύξηση στους απλήρωτους λογαριασμούς κινητών

Αύξηση στους απλήρωτους λογαριασμούς κινητών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, μικρομεσαία επιχείρηση μετακίνησε τον εταιρικό λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας από μια εταιρεία σε άλλη. Το υπόλοιπο του λογαριασμού ανέρχονταν σε 3.100 ευρώ και πριν ακόμη εξοφληθεί, το τμήμα παρακολούθησης ανεξόφλητων λογαριασμών της παλαιάς εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ζήτησε άμεση εξόφληση του υπολοίπου. Πριν όμως απαντήσει ο λογιστής της επιχείρησης για την οφειλή, η ίδια η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πρότεινε την εφάπαξ καταβολή 2.100 ευρώ προκειμένου ο λογαριασμός να θεωρηθεί εξοφλημένος…

Το παράδειγμα -ένα από τα πάμπολλα-καταδεικνύει το άγχος των επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας για τις επισφαλείς απαιτήσεις πελατών τους. Και όπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος εισπρακτικής εταιρείας, οι απλήρωτοι λογαριασμοί των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά τη διετία 2009/2010 τουλάχιστον 50%. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λογαριασμοί που δεν εξοφλούνται, ανεξαρτήτως εταιρείας, αυξήθηκαν από 11% που ήταν στο α΄ τετράμηνο του 2009 σε 18% το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010.

Για τις εισπρακτικές εταιρείες, ως «απλήρωτος λογαριασμός» θεωρείται ο λογαριασμός που οδηγεί σε διακοπή της σύνδεσης του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο σημειώνεται ότι ένα επιπλέον 12% των λογαριασμών που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, αμφισβητείται από τους πελάτες τους. Από αυτούς, περίπου οι μισοί πιστώνονται, δηλαδή δικαιολογούνται για την άρνηση/καθυστέρηση πληρωμής. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να μη χάσουν μερίδιο αγοράς, συμβιβάζονται με την καταβολή ενός μικρότερου ποσού μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τον πελάτη. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται επισφαλείς. Ως συνέπεια, στο α΄ τετράμηνο του 2010, περίπου το 24% των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας δεν εξοφλήθηκε.

Αποτέλεσμα αυτής της εκτίναξης των επισφαλειών είναι η μείωση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας. Το 2009 η μείωση εσόδων των τριών εταιρειών ανήλθε σε 10% και φέτος αναμένεται να κλείσει με ένα επιπλέον -20%. Τα έσοδα από περίπου 4,5 δισ. ευρώ το 2008, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2010, θα συρρικνωθούν κάτω από 3,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, η ραγδαία αυτή μείωση εσόδων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δεν οφείλεται στην αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων. Αποδίδεται και στη μείωση της χρήσης κινητού τηλεφώνου, αλλά και στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων που έχει οδηγήσει στον μεταξύ τους πόλεμο τιμών. Επί 18 μήνες οι εταιρείες έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος της αγοράς σε ένα καθεστώς απεριόριστης χρήσης υπό προϋποθέσεις π.χ. για κλήσεις on-net, δηλαδή για κλήσεις που πραγματοποιούνται εντός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και εντάθηκε στις αρχές του 2010. Σήμερα ο πόλεμος τιμών έχει υποχωρήσει, αλλά πλέον εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες έχουν αποκτήσει πακέτα απεριόριστης χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή