Η στρατηγική του β΄ γύρου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένοντας τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει από απόψε το βράδυ στη μάχη του δεύτερου γύρου με εναλλακτικά σενάρια εκλογικής στρατηγικής. Είναι σαφές ότι στη Ρηγίλλης προσβλέπουν σε τοπικές συμμαχίες και κοινωνικές συγκλίσεις για τη στήριξη των γαλάζιων υποψηφίων που θα κατορθώσουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις του αρχηγού του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και την προ μηνών πρωτοβουλία του για συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς, ο πρόεδρος της Ν. Δ. γνωρίζει εξ αρχής ότι θα είναι αρνητική η επίσημη απάντησή τους στο κάλεσμα της Ρηγίλλης για δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να διατυπώσει επίσημη πρόσκληση για σύγκλιση στον δεύτερο γύρο.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι η αντιμνημονιακή σημαία που ύψωσε και η πρωτόγνωρη για κεντροδεξιό κόμμα επιχειρηματολογία που άρθρωσε τους τελευταίους μήνες διευκολύνουν τη δημιουργία τοπικών ρευμάτων κατά της κυβέρνησης με ψηφοφόρους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών αριστερών δυνάμεων που μάχονται κατά του Μνημονίου, αλλά από άλλη οπτική και με διαφορετική ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση.

Παρ’ ότι ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις κάλπες, ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η πολιτική που εξ αρχής επέλεξε η Ν. Δ. θα δικαιωθεί και ότι η λαϊκή στροφή του κόμματος θα αποδώσει καρπούς. Ταυτόχρονα με το ευρύτερο άνοιγμα κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Σαμαράς θα κορυφώσει την προσπάθεια για «επαναπατρισμό» των γαλάζιων ψηφοφόρων που στις τελευταίες εκλογές στήριξαν το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη και πιθανότατα παρέμειναν στις τάξεις του ΛΑΟΣ, στηρίζοντας τους υποψηφίους του στον πρώτο γύρο.

Τα στελέχη της Ρηγίλλης εκτιμούν βασίμως ότι, παρά το κλίμα πολέμου που επικρατεί σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο κομμάτων, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ θα στραφούν προς τις «συγγενικές» υποψηφιότητες. Οι ίδιοι κύκλοι ευελπιστούν ότι αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για τη σταδιακή επιστροφή τους στο «μητρικό κόμμα».

Το πρόβλημα για το επιτελείο της Ρηγίλλης -ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή προκύψει σενάριο οικουμενικών κυβερνήσεων- είναι ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα περιθώρια συμμαχιών με άλλες δυνάμεις είναι περίπου ανύπαρκτα. Το ΚΚΕ, αν και κατ’ εξοχήν αντιμνημονιακό, διέπεται από μία πολιτική φιλοσοφία την οποία σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται η Ν. Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη συναντίληψης, ο ΛΑΟΣ αντιμετωπίζει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως νούμερο ένα κίνδυνο για την πολιτική του επιβίωση και το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που βρίσκεται στα σκαριά, κατά γενική εκτίμηση, είναι εν τη γενέσει του πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το ερώτημα για το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος που θα στείλει ο κ. Σαμαράς κατά τον δεύτερο γύρο δεν μπορεί να απαντηθεί από τους επιτελείς της Ρηγίλλης πριν από το βράδυ, διότι, κατά γενική εκτίμηση, οι σημερινές εκλογές διεξάγονται σε ένα πολιτικά πρωτόγνωρο περιβάλλον. Και όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, «άλλο είναι να σχεδιάζεις δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών και άλλο πρώτο γύρο εθνικών εκλογών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή