Η «καθαρή νίκη» και ο πήχυς του 2006

Η «καθαρή νίκη» και ο πήχυς του 2006

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν η αναμενόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί τόσο «καθαρή» όσο την επιθυμεί ο πρωθυπουργός, θα αναλωθούν απόψε οι τηλεοπτικές συζητήσεις, δεδομένης της δημόσιας «απειλής» του κ. Παπανδρέου ότι σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές κάλπες. Καθώς, ωστόσο, η έννοια της «καθαρής νίκης» έχει μείνει σκοπίμως ασαφής από το Μαξίμου, χρήσιμο είναι να ανατρέξουμε σήμερα στα αποτελέσματα των προηγούμενων αναμετρήσεων. Και τούτο προκειμένου να καταδειχθεί σε ποια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα νομιμοποιηθεί να ομιλεί περί ενός «κακού αποτελέσματος», αν τελικώς ο κ. Παπανδρέου «ενεργοποιήσει» την «απειλή» του.

Οπως φαίνεται στους χάρτες, το ΠΑΣΟΚ μόλις προ έτους στις εθνικές εκλογές επικράτησε της Ν.Δ. σε όλες ανεξαιρέτως τις 13 περιφέρειες της χώρας. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στις οκτώ εξ αυτών η ποσοστιαία διαφορά που πέτυχε ήταν διψήφια (από 10,8% στα Ιόνια, μέχρι 32,6% στην Κρήτη!) ενώ μόλις σε τρεις περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο) η απόσταση από τη Ν.Δ. ήταν μικρότερη των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Είναι αυτονόητο, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και κάθε κυβερνών κόμμα, δεν μπορεί να προσβλέπει στην επανάληψη ενός τόσο σπάνιου στα εκλογικά χρονικά φαινομένου. Πόσω μάλλον όταν η πολιτική που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση πόρρω απέχει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ως εκ τούτου είναι φυσικό και αναμενόμενο να έχει υποστεί την εκλογική φθορά των διαψεύσεών της. Αλλωστε αν ήταν σίγουρος ο κ. Παπανδρέου ότι θα μπορούσε να βάψει και πάλι τον χάρτη καταπράσινο, δεν θα κατέφευγε σε λύσεις τύπου Τατούλη, που εμφανώς σκοπεύει να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο.

Με τα δεδομένα αυτά πιο αξιόπιστος «μπούσουλας» για να προσδιορισθεί ο πήχυς μιας «καθαρής» νίκης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρηθεί ο χάρτης των δημοτικών εκλογών του 2006. Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως, καίτοι το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε σ’ εκείνη την αναμέτρηση ως ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών, πέτυχε να κερδίσει τις 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας! Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ν.Δ., αν και έχασε τότε ακόμη και την πολυπληθέστερη -στη χώρα- περιφέρεια της Αττικής, πέτυχε ένα χρόνο αργότερα να κερδίσει (και μάλιστα άνετα) το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 2007.

Με τα δεδομένα αυτά, θα είναι πολιτικώς παράδοξο αν όχι ανεξήγητο να ισχυρισθεί απόψε ο πρωθυπουργός ότι δεν πέτυχε μια «καθαρή νίκη» αν το κόμμα του επικρατήσει στην πλειονότητα των 13 περιφερειών. Αν το πράξει, είναι βέβαιο ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα του καταλογίσουν ότι η απόφασή του ήταν ειλημμένη ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα δικαιώσει δηλαδή και τα σενάρια που τον θέλουν είτε να επιθυμεί τη διακομματική διαχείριση της κρίσης είτε ακόμη και την προσωπική του έξοδο, με το πρόσχημα ότι οι μέχρι σήμερα «υπεράνθρωπες» προσπάθειές του δεν επικροτήθηκαν -όσο εκείνος θα επιθυμούσε- από τους πολίτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή