Το διακύβευμα για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Το διακύβευμα για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη, έως και οριακή, θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στα επιτελεία των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η μεγαλύτερη αισιοδοξία επικρατεί στο ΚΚΕ, που έχει θέσει στόχο να ισοφαρίσει ή και να υπερκεράσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 σε όλες τις περιφέρειες και έχει στρέψει την προσοχή του τις τελευταίες μέρες στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, ώστε οι ψηφοφόροι του να μην απόσχουν από τις κάλπες.

Για όλα τα άλλα κόμματα και δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης πάντως, στις εκλογές αυτές το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξίσου κρίσιμη τόσο για τον ΛΑΟΣ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη Δημοκρατική Αριστερά (Δ. Α.) η επιτυχία θεωρείται εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την εδραίωση του νέου κόμματος.

Για τον αρχηγό του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, επίσης κρίνονται πολλά, καθώς η εσωτερική αμφισβήτηση των επιλογών του από σειρά βουλευτών (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης και Κ. Βελόπουλος) προ διμήνου αποτέλεσε, κατά τα φαινόμενα, μόνον την αρχή. Ενδεχόμενη μέτρια επίδοση των υποψηφίων του κόμματος, με δεδομένη την αναμενόμενη μεγάλη πτώση των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας, δεν αποκλείεται να ανοίξει νέο κύκλο γκρίνιας και, δευτερευόντως, αμφισβήτησης του κ. Καρατζαφέρη. Για τον ΛΑΟΣ οι εντυπώσεις θα κριθούν στις επιδόσεις του σε όσες περιφέρειες κατήλθε με δικούς του υποψηφίους και, κυρίως, στις δύο μεγαλύτερες, της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Περιφέρεια Αττικής, τα ποσοστά του κόμματος στις προ έτους εθνικές εκλογές κυμαίνονταν από 7,28% έως 8,23%, ποσοστά που -χωρίς σταθμίσεις και αναγωγές- δεν έχει επιτύχει μέχρι σήμερα στις δημοσκοπήσεις ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Εφόσον το κόμμα υπερβεί τα όρια αυτά, οι φωνές κριτικής θα περιορισθούν, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η συζήτηση που είχε ήδη ανοίξει για το τι θα πράξει, επί παραδείγματι, ο κ. Βορίδης δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής είναι μια παράμετρος που θα κρίνει τις εξελίξεις, όχι όμως η μοναδική. Η Κουμουνδούρου έχει βάλει τον πήχυ σε διψήφιο ποσοστό, έχει χαμηλώσει όμως τις προσδοκίες τις τελευταίες εβδομάδες. Πέρα από το ποσοστό του κ. Αλ. Μητρόπουλου πάντως, μια κρίσιμη παράμετρος που θα μετρήσει στο αποτέλεσμα θα είναι και το ποσοστό του κ. Αλαβάνου. Οσο καλύτερα πάει ο ανεξάρτητος υποψήφιος τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος δεν φέρει τελικά διψήφιο ποσοστό στην κάλπη, πολλοί θα θέσουν ζήτημα αν άξιζε τον κόπο η διάσπαση της συμμαχίας.

Το ότι θα ανοίξει συζήτηση το έχουν ήδη προαναγγείλει 2 βουλευτές και 9 μέλη της Γραμματείας, οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς, όχι όμως με τη στρατηγική επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα για αναδιάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και επέκτασή του στον σοσιαλιστικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει την επομένη των εκλογών μια συζήτηση για τον νέο προσανατολισμό της συμμαχίας.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά, τέλος, μια αποτυχία στις εκλογές δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, θα λειτουργήσει όμως σαν τροχοπέδη για την προσπάθεια εδραίωσης του νέου κόμματος. Επιτυχία για το κόμμα του κ. Κουβέλη θεωρείται να είναι κοντά στο εκλογικό όριο στις περιφέρειες που κατέρχεται αυτόνομα και σε κάθε περίπτωση το 3% στην Αττική για τον Γρηγόρη Ψαριανό. Αυτό θεωρείται προϋπόθεση για να μπορέσει να σταθεί η Δ. Α. στις βουλευτικές εκλογές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή