Εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας

Εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων βρίσκεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος την επαύριο των αυτοδιοικητικών εκλογών να λάβει αποφάσεις, που θα θίξουν τον πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος και θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον σκληρό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Υπό το βάρος του τεράστιου δημοσίου χρέους θεωρείται βέβαιο ότι η βασική κατεύθυνση των πρόσθετων μέτρων για το 2011, που θα συζητηθούν από αύριο με τους εκπροσώπους της τρόικας, θα αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, το κλείσιμο οργανισμών και πιθανόν τις απολύσεις προσωπικού. Η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, που θα προωθηθούν -κλειστά επαγγέλματα, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, απελευθέρωση αγοράς εργασίας και ενέργειας κ.ά- δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα εντός ρευστού πολιτικού τοπίου, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει ο δεύτερος γύρος των εκλογών. Ηδη στο παρασκήνιο συζητούνται σενάρια για πιθανές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, με στόχο την ανάταξη της κατάστασης και τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης.

Ανοιγμα στην αντιπολίτευση

Πρόσκληση για συναίνεση σχεδιάζει να απευθύνει στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου μελετά το ενδεχόμενο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας. Το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μάλλον θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία προ μηνών απέτυχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή