Λευκωσία: Ισχυρή η συμφωνία με Ισραήλ

Λευκωσία: Ισχυρή η συμφωνία με Ισραήλ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόδειξη του εκνευρισμού και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στην Αγκυρα η υπογραφή συμφωνίας για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θεωρεί η Λευκωσία τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα, που κορυφώθηκαν προχθές με τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέβασε τους τόνους. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι άκυρη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, δεδομένου, μάλιστα, ότι η νομολογία για τον καθορισμό ΑΟΖ περιλαμβάνεται στη Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία δεν έχει κυρώσει.

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν νομιμοποιείται, ούτε με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ούτε με το Διεθνές Δίκαιο να είναι τόσο κυνικός και τόσο αλαζόνας», επισήμανε ο κ. Χριστόφιας. Εσπευσε, δε, να υπενθυμίσει ότι «άκυρη και παράνομη, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο».

Ακολούθως, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «καταδικαστέα» συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, η οποία, όμως, όπως πρόσθεσε, βρίσκει, δυστυχώς, στηρίγματα σε κάποιους στον διεθνή χώρο. Τόνισε, επίσης, ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με την Τουρκία. «Αρα, εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου», πρόσθεσε.

Τη δυσφορία της τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι επιτείνουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες Κύπρος και Ισραήλ πρόκειται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στη θαλάσσια περιοχή και να προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης.

Ο Ερντογάν

Την αντίδραση της Λευκωσίας προκαλούν και οι δηλώσεις με αφορμή επεισόδια που έγιναν σε αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής ομάδας Καρσίγιακα, την περασμένη εβδομάδα. Μόλις προχθές, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για φαινόμενα ρατσισμού στην ελληνοτουρκική πλευρά, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγκίς, Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, μίλησε για προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει πολιτικά τα επεισόδια και για εκνευρισμό της Αγκυρας, ενώ δεν απέκλεισε να συνδέεται το κλίμα που καλλιεργείται με την είσοδο της Τουρκίας σε προεκλογική περίοδο, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή