Συνάντηση και με Παπανδρέου

Συνάντηση και με Παπανδρέου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήθελε η πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης που ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά;» (FCO9/ 2970, 9 Ιουλίου 1980). Το ερώτημα αυτό έθετε στο πρωθυπουργικό γραφείο (10 Downing Street) το Φόρεϊν Οφις. Ο Πολ Λέβερ, ο σύμβουλος του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών λόρδου Κάρινγκτον, υπογράμμιζε στον Μάικλ Αλεξάντερ, τον σύμβουλο της Μάργκαρετ Θάτσερ για τις εξωτερικές υποθέσεις, ότι οι προοπτικές του Ανδρέα Παπανδρέου να κέρδιζε τις εκλογές το φθινόπωρο του 1981 ήταν «κάτι λιγότερο από 50%». Ταυτόχρονα σημείωνε ότι η πολιτική του Φόρεϊν Οφις ήταν να διατηρεί επαφές με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ότι ο λόρδος Κάρινγκτον συμφωνούσε με τις συστάσεις του Ιάν Σάδερλαντ για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Αφγανιστάν και Πολωνία

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Πολωνία ήταν ένα από θέματα της συνομιλίας που είχε η Μάργκαρετ Θάτσερ κατά τη επίσκεψή της στην Ελλάδα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν και χαρακτήρισε την εξέγερση των Πολωνών εργατών ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ευρώπη από την εποχή της Ρωσικής Επανάστασης. «Οταν όμως ρωτήθηκε από την κ. Θάτσερ γιατί σε μια περιοχή αυξημένης αστάθειας έχει τη γνώμη ότι οι Ελληνες μπορούν να σταθούν μόνοι, εκτός της Δυτικής Συμμαχίας και παράλληλα να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, ο κ. Παπανδρέου επανήλθε και πάλι στο επιχείρημα ότι δηλαδή ότι δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και ότι στην Ελλάδα δεν ήταν δημοφιλές. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την εισβολή στην Κύπρο του 1974 και για τη στάση του ΝΑΤΟ έναντι του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Αναφέρθηκε επίσης στη Γιουγκοσλαβία λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την άμυνα και τις σχέσεις της με την ΕΟΚ», διαβάζουμε στην έκθεση του Σάδερλαντ για την επίσκεψη Θάτσερ στην Ελλάδα (FCO9/2972, 1 Οκτωβρίου 1980). Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη, ο Ανδρέας Παπανδρέου στη συνάντησή του με τη Μάργκαρετ Θάτσερ βρέθηκε σε δύσκολη θέση και κάθε άλλο παρά πειστικός ήταν. Στην έκθεσή του ο πρέσβης μάς πληροφορεί ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τη Βρετανία (Category I Sponsored Visit) τον Νοέμβριο. Η πρόσκληση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης είχε γίνει πριν από τη συνάντηση με τη Μάργκαρετ Θάτσερ και όχι κατά τη συνάντηση όπως είχε αρχικά αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. «Το λάθος διορθώθηκε και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσκληση και τα κίνητρά μας για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Λονδίνο είναι κατανοητά από τον κ. Ράλλη», γράφει ο Σάδερλαντ (FCO9/2972, 1 Οκτωβρίου 1980).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή