Αγώνας δρόμου εντός και εκτός από Γ. Παπανδρέου

Αγώνας δρόμου εντός και εκτός από Γ. Παπανδρέου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνθήκες διπλού ανοιχτού μετώπου στο εσωτερικό και το εξωτερικό παρομοιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τις εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο εσωτερικό, πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον δρόμο ο οποίος θα χαραχθεί την επόμενη διετία, προκειμένου να επιτευχθούν όλες εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή έξοδο υπό τις παρούσες συνθήκες υφέσεως. Στο εξωτερικό, παρακολουθούν την ταχύτατα εξελισσόμενη συζήτηση για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και προετοιμάζονται για τις κρίσιμες επαφές που ακολουθούν τόσο με την Τρόικα, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ενδεικτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τούτη την περίοδο τα ευρωπαϊκά πράγματα η κυβέρνηση, ήταν η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρωζώνης (Euro50 Group).

Νόμισμα χωρίς αφεντικό

Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη ενοποιημένης ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πως η Ευρώπη από την πλευρά της οφείλει «να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της». Ο πρωθυπουργός παρομοίασε το ευρώ ως «ένα νόμισμα χωρίς αφεντικό» και «χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών». Δεν παρέλειψε να επισημάνει και την άποψή του ότι το ευρωομόλογο είναι «ένα ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μη διαθέτει η Ε.Ε.».

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη, παρά τα προβλήματα της, τελικώς θα κατορθώσει να διαψεύσει τους επικριτές της «όπως ακριβώς και οι Ελληνες διέψευσαν εκείνους που μας είχαν, τέτοιο καιρό πέρυσι, ξεγραμμένους». Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται τις τελευταίες δύο ημέρες ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας το βράδυ της Πέμπτης από την Κοζάνη. Από εκεί στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώπιον ακροατηρίου φορέων και επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος, προτού βεβαίως καταλήξει χθες το μεσημέρι στην Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει προωθήσει έως τώρα η κυβέρνηση (Καλλικράτης, φορολογικό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακός νόμος, κλειστά επαγγέλματα), ενώ προανήγγειλε σημαντικές τομές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εντός του έτους, χωρίς πάντως να προσδιορίσει επακριβώς το ακριβές χρονικό σημείο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι απαραίτητη καθώς τούτη τη στιγμή εξακολουθούν να υφίστανται «τείχη» μεταξύ των πανεπιστημίων και της κοινωνίας. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές «είναι πολιτικές επιλογές, που δεν μας τις επέβαλε κανείς. Αυτή είναι και η εντολή την οποία πήραμε από τον ελληνικό λαό και αυτά προωθούμε». Ο κ. Παπανδρέου άφησε και ευθείες αιχμές εναντίον των ΜΜΕ, λέγοντας ότι ακολουθούν «μια εύκολη συνταγή για τηλεθέαση και ακροαματικότητα», όπου κεντρικά στοιχεία είναι «η συνεχής καταστροφολογία, η συνεχής επίκληση της μιζέριας, η συνεχής μοιρολατρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή