Αντιδρούν οι «πράσινοι» υπουργοί

Αντιδρούν οι «πράσινοι» υπουργοί

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκοπιμότητες και παρασκήνιο «διαβλέπουν», όπως φαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις τους, στην επιλογή να συμπεριληφθούν στη λίστα με τα προς περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση Siemens πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Για ουσιαστικά προμελετημένη εξέλιξη του έργου της Επιτροπής κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Χρ. Βερελής: «Ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Τα κομματικά ταμεία και αυτοί που έπρεπε έμειναν ανεξέλεγκτοι. Η εξεταστική ξεκίνησε για Μπεν Χουρ και κατέληξε σε Αμποτ και Κοστέλο», σημείωσε. Και αφού ισχυρίζεται ότι «ο κατάλογος (με τα προτεινόμενα προς περαιτέρω διερεύνηση πολιτικά πρόσωπα) συντάχθηκε με κριτήρια face control σε μια κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων», εκφράζει τη θέση ότι ρόλο διεκδίκησε και κάποιο εξωθεσμικό κέντρο, την «ταυτότητα» του οποίου ωστόσο δεν προσδιορίζει: «Τιμώ όλους τους βουλευτές με ανεξάρτητη βούληση από όλα τα κόμματα που δημοσίως διαχώρισαν τη θέση τους και ζήτησαν να εξαιρεθώ από τον κατάλογο. Οι σκληρές εντολές και ο ρόλος εξωθεσμικού κέντρου ενόχλησαν και ευχαριστώ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν έντονα μέσα στις εσωτερικές συσκέψεις». Παράλληλα, ο κ. Βερελής αναφέρει ότι «όλοι γνωρίζουν» πως ο ίδιος αγωνίστηκε για να αποτρέψει ζημιές, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζει- «η Siemens και στη δικογραφία να εκφράζει θυμό και εκνευρισμό» για τις ενέργειές του. Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι για συγκεκριμένες συμβάσεις είχε δεχθεί πίεση «ακόμα και από τον Αμερικανό πρέσβη».

Για «πρωτοφανές θέατρο του παραλόγου, όπου συσχετίζονται πρόσωπα με άσχετα θέματα χωρίς καμία τεκμηρίωση», κάνει λόγο σε λακωνική δήλωσή του ο κ. Γ. Παπαντωνίου: «Η διαδικασία αυτή όχι μόνο δεν πείθει τον λαό ότι προχωρεί η εξυγίανση του δημόσιου βίου για ό, τι και όποιους αφορά, αλλά αντίστροφα επιβαρύνει το ήδη θολό τοπίο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους» περιορίζεται να πει χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε υπέγραψα, παρέλαβα ή διαχειρίστηκα οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, όπως αναλυτικά ενημέρωσα τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής κατά την κατάθεσή μου», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος και συνεχίζει: «Η απόφαση της επιτροπής να με εντάξει στα «προς περαιτέρω διερεύνηση πρόσωπα» αποδεικνύεται επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας. Κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να ενταχθώ με το ζόρι στο «κάδρο» του πορίσματος, έστω και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο».

Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστηρίζει ότι η απόφαση της εξεταστικής να επιρρίψει πολιτικές ευθύνες στο πρόσωπό του και να ζητεί περαιτέρω διερεύνηση, αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αναφέρει ότι ουδέποτε είχε σχέσεις με τις συμβάσεις του ΟΤΕ και πως κανείς δεν τον ρώτησε γι’ αυτό το θέμα, ούτε όταν προσήλθε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ούτε όμως και πριν ή μετά από εκείνη τη συνεδρίαση. Επιφυλάχθηκε, πάντως, για αναλυτικότερη τοποθέτηση, αφού πληροφορηθεί το πλήρες κείμενο του πορίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή