Χαμηλή πτήση στο Κυπριακό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πέπλο απαισιοδοξίας και χαμηλών προσδοκιών καλύπτεται η αυριανή τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας, υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι ότι, αντί για τις συγκλίσεις που είχε ζητήσει ο κ. Μπαν να παρουσιάσουν τα δυο μέρη, στην αυριανή συνάντηση θα εμφανισθούν με μεγαλύτερες αποκλίσεις και ήδη η συνάντηση της Γενεύης χαρακτηρίζεται «ενδιάμεση», ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ θα ζητήσει και νέα τριμερή, περί τα μέσα Μαρτίου, πριν αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Ο κ. Χριστόφιας, όπως αναφέρουν στη Λευκωσία, είναι αποφασισμένος να επαναλάβει ενώπιον του κ. Μπαν τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για ώθηση της διαδικασίας, αλλά και να καταγγείλει τη στάση του κ. Ερογλου, που εμφανίσθηκε στις τελευταίες συναντήσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων με προτάσεις που παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας και απέχουν από το πλαίσιο λύσης που θέτουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αφιχθεί στη Γενεύη από την Κωνσταντινούπολη, αφού μετέβη στην Τουρκία για επαφές της τελευταίας στιγμής με την τουρκική πολιτική ηγεσία. Οι πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για νέα πρόταση που θα παρουσιάσει στη Γενεύη, η οποία, μεταξύ άλλων θα προβλέπει όχι αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά, αντίθετα, επέκταση των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τα ιδρυτικά κράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή