Θα υπάρξει νέα, θετική δυναμική για Ελλάδα

Θα υπάρξει νέα, θετική δυναμική για Ελλάδα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής θα δραστηριοποιηθεί για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, Αλαν Σόλοου, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης επίσκεψης του εβραϊκού λόμπι στην Ελλάδα. Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε ικανοποίηση για την έστω και καθυστερημένη ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή.

– Πώς αποτιμάτε τη νέα σχέση Ελλάδας – Ισραήλ;

– Βρίσκεται σε ανοδική (upswing) πορεία και οι κ. Νετανιάχου και Παπανδρέου έχουν καταβάλει συγκεκριμένες προσπάθειες για να προσδώσουν στη σχέση διαφορετική υπόσταση από αυτή που είχε στο παρελθόν. Η σύσταση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί πολύ καλό βήμα, ενώ και η στρατιωτική συνεργασία κινείται προς μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση.

– Γιατί νομίζετε ότι είχε καθυστερήσει αυτή η προσέγγιση;

– Κοιτάξτε. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Αυτό που εγώ διαπιστώνω είναι ότι ο πρωθυπουργός σας βλέπει με νέο τρόπο πολλά ζητήματα, κάτι που συμβαίνει και με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ανακάλυψαν ότι υπήρχαν πολλά πράγματα προς όφελος των χωρών τους. Τώρα ήταν η σωστή στιγμή, και υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι για να υλοποιήσουν τη νέα σχέση. Εχω περάσει χρόνο και με τους δύο πρωθυπουργούς και θεωρώ ότι είναι πολύ ικανοί. Σκέπτονται στρατηγικά, και βρίσκω φυσικό να έχουν αναπτύξει καλή προσωπική χημεία.

– Θα περιγράφατε τη σχέση των δύο χωρών ως στρατηγική συμμαχία;

– Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Οι Ελληνες με τους οποίους μιλήσαμε υπογράμμισαν τόσο τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας όσο και τη στρατηγική της διάσταση. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να μιλάμε για συμμαχία, αλλά είναι βέβαιο ότι και οι δύο χώρες έχουν να αποκομίσουν πολλά.

– Πόσο εφικτή είναι η αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ προς την Ευρώπη;

– Ενας τέτοιος αγωγός ανοίγει τεράστιες προοπτικές, κορυφαία εκ των οποίων είναι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Το να περάσει μέσω Ελλάδας θα ήταν η φυσική του διαδρομή. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου ήγειρε το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό για το Ισραήλ να διαθέτει τέτοιες πηγές ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόκτηση πλούτου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτελεί, πάντως, ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το Ισραήλ, και η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί αστάθεια στην ευρύτερη.

– Θα υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας σας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα;

– Πάντα υπήρχαν στενές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανοεβραίους, αλλά τώρα εργαζόμαστε σε εθνικό επίπεδο για την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας. Μετά τη συνάντησή μας με τον κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη ακολούθησε μια συζήτηση με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες στο σπίτι του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

– Πώς θα μπορούσε η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ να στηρίξει την ελληνική οικονομία;

– Οι Αμερικανοεβραίοι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Φεύγουμε ενθουσιασμένοι και όταν θα πάμε στην Αμερική θα μιλήσουμε στους φίλους και τους συνεργάτες μας γι’ αυτά που είδαμε και συζητήσαμε εδώ. Θα υπάρξει θετική δυναμική (buzz) που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά επενδύσεις, αλλά και τον τουρισμό.

– Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο αναρρίχησης στην εξουσία στην Αίγυπτο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας;

– Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει αστάθεια. Η συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ ήταν εξαιρετική και για τις δύο χώρες, και έτσι μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τη θέληση και τα συμφέροντα του αιγυπτιακού λαού θα πρέπει να τη διατηρήσει ανέπαφη. Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο ότι ο λαός ψηφίζει, αλλά και ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές του δικαίου και η πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητα, ότι προστατεύονται οι μειονότητες, και ότι υπάρχει ελευθερία του Τύπου.

Μεσολάβηση Παπανδρέου

– Είστε οργισμένος με τη στάση της Τουρκίας;

– Δεν θα έλεγα ότι είμαι οργισμένος. Ως Αμερικανοεβραίος που ενδιαφέρεται έντονα για το Ισραήλ, προτιμώ όλες οι χώρες να έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μαζί του. Η σχέση με την Τουρκία δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο. Το Ισραήλ θα το ήθελε, και περιοδικά υπάρχουν ενδείξεις ότι και η Τουρκία θα το ήθελε.

– Η κρίση οφείλεται στην Τουρκία ή στον κ. Ερντογάν;

– Ο κ. Ερντογάν είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Τουρκίας. Ελπίζω αυτή η αρνητική εξέλιξη να αναστραφεί σύντομα.

– Πώς θα βλέπατε μια μεσολάβηση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον κ. Νετανιάχου όσο και με τον κ. Ερντογάν;

– Ο πρωθυπουργός σας έχει αποδείξει και στη σχέση του με την Τουρκία ότι είναι υπέρ της προσέγγισης, άρα θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια πιθανότητα. Πάντως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η σχέση της κυβέρνησης του Ισραήλ με αυτή της Ελλάδας είναι ανεξάρτητη από το τι συμβαίνει με την Τουρκία. Το Ισραήλ χρειάζεται όλους τους φίλους που μπορεί να έχει στην περιοχή, και η καθεμία από αυτές τις χώρες έχει τη δική της υπεραξία. Ακόμη και αν η σχέση με την Τουρκία επιστρέψει στο ίδιο ακριβώς επίπεδο που ήταν παλαιότερα, η νέα σχέση με την Ελλάδα θα συνεχισθεί και θα ισχυροποιηθεί γιατί ωφελεί σημαντικά και τις δυο χώρες.

– Θα μπορούσε ο κ. Παπανδρέου να διαδραματίσει ρόλο στο Μεσανατολικό;

– Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις Αράβων και Ισραηλινών, αλλά όποιος μπορεί να συμβάλει είναι καλοδεχούμενος. Αν ο κ. Παπανδρέου, είτε προσωπικά ο ίδιος είτε ενθαρρύνοντας την Ε.Ε. ως ολότητα, δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι πολύ θετικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή